Gyarapítani szeretné szakmai tapasztalatait a TEIT

A TEIT tagtelepülések vezetői Kalocsán üléseztek. Fotó: Vida Tünde
A TEIT tagtelepülések vezetői Kalocsán üléseztek. Fotó: Vida Tünde

Idei munkájának szerződéses kereteiről, a költségvetésről és a tavalyi beszámolóról tárgyalt szerdai, kalocsai ülésén a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás. A tanácskozáson a nemzetközi tapasztalatok gyarapítása is téma volt. Erre szolgál ugyanis egy spanyolországi szakmai út, amire még májusban sort kerítenek, illetve az orosz partnerszervezettel való együttműködés, amelynek további lehetőségeiről is szó esett.

-A legfontosabb, hogy végre megszületett a minisztériummal az RHK-t érintő támogatási szerződés – mondta az ülés végén dr. Bálint József elnök. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezeli a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot, amelyből az atomtörvény alapján a nukleáris létesítmények környezetében alakult társulásoknak támogatás adható. Egy kormányrendelet alapján minden évben szerződést kötött a minisztérium a társulásokkal. Pozitív változás, hogy idén keretszerződés született, ami lehetővé teszi a folyamatos munkát egész éven át.

Dr. Bálint József elmondta, hogy az összeg meg is érkezett a TEIT számlájára, amelyből alszerződés alapján a tagtelepülések is forráshoz jutnak. A nukleáris létesítményeket befogadó térségben lévő önkormányzatok fejlesztést és működést is finanszírozhatnak a pénzből, illetve ebből látják el közös tájékoztató és ellenőrzési feladatukat.

A társulás elfogadta a 2017. évi tevékenységről szóló beszámolót és partnerszervezeteik kommunikációs vezetőinek tájékoztatását ugyanerre az évre vonatkozóan. Dr. Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, valamint Kern Tatjana az orosz partnerekkel való kapcsolattartás terén szerzett tapasztalataikról adott tájékoztatást. Egyebek között szót ejtettek arról az ökológiai táborról, amelyet másodszor rendeznek. A helyszín ezúttal Paks térsége lesz. A táborba TEIT tagtelepüléseken élő gyerekeket is várnak.

Hosszasan tárgyaltak a résztvevők az oroszországi atomvárosok önkormányzati szövetségével kötött együttműködésük jövőjéről. Mint elhangzott, részben kívül álló okokból, nem mélyült el ez a kapcsolat úgy, ahogyan tervezték. Annak érdekében, hogy a jövőbeni lehetőségekről tárgyalhassanak, Szabó Péter, Paks polgármestere meghívta a TEIT tagtelepülések polgármestereit május 17-ére. Paks orosz testvérvárosa delegációját várják a Város napjára, s ezt megelőzően szakmai napot tartanak a novovoronyezsi vendégeknek. Az orosz város polgármestere egyben az önkormányzati szövetség elnöke, így alkalom nyílhat az egyeztetésre.

Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs vezetője is meghívást tolmácsolt a TEIT felé. Elmondta, hogy szívesen látják a társulás tagjait, annak ellenőrző bizottságát, mivel több újdonsággal is szolgálhatnak. Megújult a látogatótér, megépült egy új modul és a tárolásban is új koncepció bevezetésén dolgoznak.