Újabb beruházások indulhatnak el a városban

Ülésezik a képviselő-testület. Fotó: Szaffenauer Ferenc
Ülésezik a képviselő-testület. Fotó: Szaffenauer Ferenc

Források átcsoportosításáról határozott a képviselő-testület, így újabb kiviteli tervvel rendelkező beruházások indulhatnak el idén Pakson. A döntés eredményeként elkezdődik többek között a Paksi Életfa Idősek Otthona és az Anna utca felújítása, valamint elkészülhet a Városháza és a központi park korszerűsítése.

Az ülés elején egyperces néma felállással tisztelegtek a napokban elhunyt képviselőtársuk, Magyarné Nagy Edina emléke előtt a képviselő-testület tagjai.

Elsőként a költségvetési rendelet módosításáról tanácskoztak: új elemekkel bővült a kiadási oldal, az ezekhez szükséges források biztosításáról határozott a grémium. – A februári költségvetést a Kormánnyal tervezett külön megállapodásra tekintettel állítottuk össze. Az országgyűlési választások megakasztották ezt a folyamatot, de a támogatásra továbbra is számítunk, tervezünk ezzel a forrással, ám mivel jócskán benne vagyunk a költségvetési évben, ezért újra kellett gondolnunk a 2018-ra tervezett beruházásokat – tájékoztatott Szabó Péter. Paks polgármestere elmondta, hogy a költségvetés módosításával elindítják azokat a fejlesztéseket, amelyekre kész kiviteli tervek vannak. Ezeknél a közbeszerzési eljárások lefolytatása után indulhat a kivitelezés. – Szeretnénk, ha minél több beruházás és felújítás megvalósulna idén – húzta alá. A testület arról döntött, hogy az Ősz és a Völgy, valamint az Anna utca rekonstrukciója, a Vácika utca út- és csapadékcsatorna építése, közvilágítási hálózatának tervezése és kiépítése, ezek mellett a Paksi Életfa Idősek Otthona bővítésének kivitelezése, a Csengey központ tetőfelújítása, a Városháza korszerűsítése, valamint a lakótelepi központi park első ütemének kivitelezése kezdődjön el ebben az évben.

A tervezési munkák is folytatódnak, ebben és a kivitelezések során is számítanak az önkormányzat cégeire. – Azzal a szándékkal alakítottuk át a városüzemeltető DC Dunakom Plusz Kft.-t és hoztunk létre a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt.-t, hogy egyrészt megkönnyítsük az önkormányzat műszaki osztályának munkáját, hatékonyabban és gördülékenyebben tudjuk a beruházásokat lebonyolítani, másrészt, hogy rajtuk keresztül minél több helyi vállalkozás tudjon dolgozni a paksi beruházásokban – mondta el Bordács József, a gazdasági bizottság elnöke kiemelve, hogy a meghívásos pályázatokon tudja előnyben részesíteni az önkormányzat a helyi vállalkozásokat. Azt gondolom, tette hozzá, hogy a városfejlesztési tervek és az erőműbővítés okán annyi feladat lesz Pakson, hogy minden paksi vállalkozás, dolgozhat, ha akar.

Belterületi utak felújítására pályázati úton is forrást keres az önkormányzat – erről is döntött a testület. A helyi önkormányzatokért felelős miniszter pályázatán 29 millió forint támogatást nyerhet a város a Kápolna utca, a Zsíros köz és a Zrínyi utca aszfaltozására, a szükséges 45 millió forint önerő biztosítása mellett.

A képviselő-testület rendkívüli ülésén döntés született a Protheus Holding Zrt. valamint a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt. javadalmazási szabályzatának módosításáról is. Eszerint a cégek felügyelő bizottsági tagjainak díjazása csökken. Az elnöknek a mindenkori kötelező legkisebb munkabér kétszerese, a tagoknak pedig egyszerese jár tevékenységéért 2018. január elsejétől visszavonásig. A javadalmazási szabályzatok módosításkor úgy határoztak a képviselők, hogy áttekintik valamennyi önkormányzati cég felügyelő bizottságának munkáját és az érte kapott juttatást. – Nem egyforma a feladat a milliárdos és a jóval kisebb költségvetésű cégeinknél. A felügyelő bizottsági tagokat beszámolóra kérjük, és ha szükségesnek ítéljük, megváltoztatjuk a javadalmazásukat – tájékoztatott Szabó Péter.

A DC Dunakom Zrt. felügyelő bizottságáról is tárgyaltak az ülésen, hiszen a szervezetnek május 31-ig meg kell alakulnia. A képviselők úgy határoztak, hogy Magyarné Nagy Edina helyett Bordács Józsefet delegálják a grémium új tagjának.

Befejeződött a 2012-ben elkészült fenntarthatósági terv felülvizsgálata, amelyet a rendkívüli ülésen elfogadott a testület. Alapítványi támogatásokról is döntöttek: a Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok És Oktatási Alapítvány működését 500 ezer, míg a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány tevékenységét 200 ezer forinttal segítik.