Remekeltek a paksi népzenészek a Cinegamadáron

A Pro Artis Művészeti Iskola növendékei. Fotó: PAMI
A Pro Artis Művészeti Iskola növendékei. Fotó: PAMI

Mesterük várakozásait felül múlóan szerepeltek a Paksi Pro Artis Művészeti Iskola népzene tagozatosai Szekszárdon, a több éves szünet után újjáéledt Cinegemadár Tolna Megyei Népzenei Versenyen.

A Szucsán Banda kiemelt arany minősítést kapott, a Nyiszor Banda, a Paksi Bourdonosok, valamint Tumpek Tímea, aki citerán muzsikált és Szucsán Sára, aki szólóban népdal éneklésével kápráztatta el a zsűrit, de egyébként kontrán, tekerőn és kobzán is muzsikált a versenyen, arany minősítésben részesült a Cinegemadár versenyen.

-Nem vártam ilyen jó eredményt, bár tudom, hogy a gyerekek tudnak ilyen jól muzsikálni, de mindig lutri, hogy mit tudnak megmutatni a tudásukból – értékelte Havasréti Pál. A Paksi Pro Artis Művészeti Iskola népzenei tagozatának vezetője azt mondta, éppen ezért meglepetés és öröm volt az eredmény.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége 19. Aranypáva népzenei minősítésén is jóra értékelték a paksi népzenészek előadásait. A Nyisztor Banda, a Szucsán Banda, Szucsán Sára és Tumpek Tímea kiváló, a Paksi Bourdonosok dicséretes minősítést kaptak. A népzenei együttesek, illetve az énekes és hangszeres szólisták országos minősítésén pedig mindannyian arany minősítést.

Havasréti Pál azt mondta, szerinte a gyerekek lépnek ugyan színpadra, a versenyek azonban inkább a népzene oktató műhelyek közötti versengés színterei. Lehetőséget adnak arra, hogy a pedagógusok megmutassák, hol tartanak, összevethessék munkájukat a többi műhelyével, lássák, ki milyen hangszerpárosítást alkalmaz, kinek milyen ügyes tanítványai vannak.

A gyerekek ilyenkor a hétköznapoktól eltérő szituációba kerülnek, nagy színpadon, világításban, nem a megszokott környezetükben zenélnek, énekelnek, ami komoly kihívás számukra. – Nálunk nem a szereplés a fontos, hanem az, hogy jókedvükből zenéljenek, énekeljenek, de ők is megértik, hogy szükség van az értékelésre, teljesítésre – fogalmazott.

A pedagógus hangsúlyozta: mindenképpen fontos megemlíteni a szülők hatékony segítségét, akik a gyerekeket a koncertekre szállítják, sok esetben megveszik a hangszereket, így a gyerekek saját hangszeren tanulhatnak.

Az iskola népzenei tanszakának, ami eredetileg citera tanszak volt, tizenhat növendéke van. Jelenleg a paraszt hangszerek többségén van lehetőség tanulni, játszani, így bőgővel, népi ütősökkel, tekerőlanttal, pásztor furulyával, kobzával is találkoznak tanulmányaik során.