A Vak Bottyán Gimnázium csapata nyerte a Teller versenyt.

Versenyzők az Atomenergetikai Múzeumban. Fotó: Vida Tünde
Versenyzők az Atomenergetikai Múzeumban. Fotó: Vida Tünde

A Paksi Vak Bottyán Gimnázium csapata nyerte a Teller Ede vetélkedőt, amelyet harmadik alkalommal rendezett meg az Atomenergetikai Múzeum. Az izgalmas tudáspróbán a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás településeinek általános iskoláiból nyolc háromfős csapat versengett az értékes nyereményekért.

A fizikaismeretekre és a múzeum kiállításának anyagára egyaránt építő Teller Ede vetélkedő kiegészíti, egyben lezárja a tanév teljes időszakában zajló kihelyezett fizikaórákat, emellett a múzeumi gyűjtemény bemutatását is szolgálja. Az Atomenergetikai Múzeum e programjának is az ismeretterjesztés, a műszaki pálya és tudományok népszerűsítése a célja, illetve – ahogy Enyedi Bernadett múzeumvezető fogalmazott – az, hogy ráirányítsa a figyelmet a tudományos alaposságú gondolkodás hétköznapi életben való fontosságára.

A csapatok először bemutatták az energiafelhasználásról előzetesen elkészített prezentációjukat, majd mechanikai és hőtani témájú, valamint elektromosságtannal és atomfizikával kapcsolatos számítási feladatok után a fizika tantárgyhoz kapcsolható tesztek vártak rájuk. A diákok a bemutatott fizikatörténeti tárlat vonatkozásában is kaptak feladatot, illetve online múzeumismereti feladatsort oldottak meg.

A vetélkedő alkalmából nyílt meg a múzeum új időszaki kiállítása a fogadótérben „A fizikaszertár kincsei”. A tárlókban a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban 1863 óta működik fizikaszertár régi, de működőképes eszközei láthatóak. Berecz János, a fizika munkaközösség vezetője büszkén mondta el, hogy hétszáz tárgy van a szertárukba, ennek fele száz évnél régebbi. Ezek elsősorban mechanikai, hőtani eszközök, de a századfordulón már elektromosságtani eszközök is készültek, ezekből is látható néhány darab a múzeum októberig látogatható tárlatán.

A vetélkedőt végül meggyőző fölénnyel a Paksi Vak Bottyán Gimnázium, Szabó Zita, Hermán Flóra, Horváth Nóra Eszter alkotta csapata nyerte, második helyen a szintén paksi Bezerédj Általános Iskola hármasa végzett, a dobogó legalsó fokára pedig a kalocsai Eperföldi Általános Iskola diákjai állhattak fel. Az értékes nyeremények mellett az első három helyezett csapat lehetőséget kap az Ifjú fizikusok táborában való részvételre június második felében.