Megkezdődött Szocsiban a 10. Atomexpo

A 10. Atomexpo megnyitója Szocsiban. Fotó: Vida Tünde
A 10. Atomexpo megnyitója Szocsiban. Fotó: Vida Tünde

Több mint háromezer szakember vesz részt 68 ország 600 vállalata képviseletében a nukleáris ipar legnagyobb seregszemléjén. Az Atomexpo 2018 konferenciát és kiállítást május 14. és 16. között Szocsiban rendezik Globális felelősség, közös siker mottóval. A rendezvényt Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója, Jukia Amano NAÜ főigazgató, Jacques Regaldo, a WANO elnöke, valamint Agneta Rising, a WNA főigazgatója nyitotta meg.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az Atomexpo keretében tárgyalt a Roszatom legfelsőbb vezetésével. Áttekintették a projektben eddig elvégzett és az idei évre tervezett feladatokat. Süli János azt mondta, megállapították, hogy ütemterv szerint haladnak az előkészületek. Idén a létesítési engedély megszerzéséhez szükséges dokumentáció elkészítése a legfontosabb.

Az orosz fél átadta a dokumentációt, ami mellékletekkel együtt 300 ezer oldal.
A magyar félnek három hónap áll rendelkezésére, ami alatt áttanulmányozzák, ellenőrizik, majd benyújtják a hatóságnak a kérelmet. Az Országos Atomenergia Hivatal újabb 15 hónap alatt nemzetközi szakértők bevonásával dönt az engedélyről.

A tárgyalásokat összegezve Süli János azt mondta, határidőre elkészülnek a két blokkal. – Minden reális esély megvan arra, hogy a tervezett időpontban, azaz 2026-2027-ben ezek a blokkok menetrend szerint részt vegyenek az energiatermelésben – fogalmazott.

A 10. Atomexpóra népes delegáció érkezett a magyar nukleáris szakma képviseletében. A minisztérium, illetve a Paksi Atomerőmű, valamint a Paks II. Zrt. vezetői is felszólalnak a különböző kerekasztal beszélgetéseken, szekció üléseken.

Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója „A hatékony belső audit, mint a célok elérésének fontos eszköze” témában szólt hozzá rögtön a megnyitó után, ugyanebben az időpontban zajlott „Az Atomerőművek üzemeltetése” témájú tanácskozás, ahol Elter József, a Paksi Atomerőmű műszaki igazgatója tartott előadást.

A konferencia során dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítmény fenntartásáért felelős államtitkár két témában hozzászól, az egyik a Harmónia és közvélemény, a másik A nukleáris üzemanyagok életciklusa, kihívások és távlati megoldások. Sor került magyar érdekeltségű szerződések és együttműködési megállapodások megkötésére is.

Hétfőn este tartják az Atomexpo Awards díjátadót, ahol az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Paks II. Atomerőmű Zrt. is érdekelt. A Paksi Atomerőmű mentori programjával, a Paks II. Zrt. kommunikációs szakterületen az interaktív tájékoztató kamionnal pályázott és jutott a döntőbe.