Eddig 900 millió euró megrendeléshez jutottak magyar cégek a Paks II. projektben

Kirill Komarov sajtótájékoztatója Szocsiban. Fotó: Vida Tünde
Kirill Komarov sajtótájékoztatója Szocsiban. Fotó: Vida Tünde

A magyar vállalatok eddig mintegy 900 millió euró megrendeléshez jutottak a Paks II. projektben. Az összeg időarányosan jelentősnek tekinthető – mondta el Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese Szocsiban, az Atomexpo 2018 fórumon magyar újságírói kérdésre.

Kirill Komarov azt mondta, mindez hozzájárul a korábban megfogalmazott cél, a 40 százalékos magyar részvétel megvalósításához. Kitért arra is, hogy az Európai Unió vizsgálata után tavaly tavasszal a projekt megvalósítása folytatódott. Azóta nagyon jelentős munkát végeztek.

A tavalyi év közepétől mostanáig végzett munka a beruházáshoz elengedhetetlenül szükséges engedélyek megszerzését biztosító dokumentáció elkészítésére irányult – vázolt a Roszatom képviselője. Mint mondta, ezt a munkát a magyar partnerrel közösen végezik. Idén szeretnék elkészíteni a dokumentációt, hogy azt át lehessen adni hatósági engedélyeztetésre.

Kirill Komarov hozzátette: a Paks II beruházásban jelenleg a felvonulási területen folytatandó munkálatok előkészítése folyik, és ezek elvégzése után kezdődhet meg a blokkok kivitelezése. A reaktorok megrendelése után túl vannak már a turbinagépház berendezéseinek beszerzését szolgáló tenderen. A Paks II Atomerőmű számára Arabelle típusú turbinák készülnek, a tendert a General Electric magyarországi leányvállalata nyerte, a munka egy részét Magyarországon végzik, más munkálatokat pedig Oroszországban.

A turbinagépház berendezéseinek is köszönhetően eddig mintegy 900 millió euró értékben jutottak magyarországi vállalatok megrendeléshez a Paks II. projektben – összegezte Kirill Komarov. A Roszatom vezérigazgatójának első helyettese leszögezte: a legjobb, illetve a legjobb referenciákkal rendelkező megoldásokat kívánják biztosítani.