Formálódik az együttműködés Paks és Liaocheng között

Szabó Péter kínai vendéglátóival. Fotó: magánarchívum
Szabó Péter kínai vendéglátóival. Fotó: magánarchívum

Egy hét alatt több mint 24 ezer kilométert tett meg repülőn, vonaton közúton Szabó Péter polgármester és Bana János alpolgármester. Kínai befektetőkkel, városvezetőkkel tárgyaltak, mert azok érdeklődnek Paks, mint lehetséges partner iránt.

Bana János arról számolt be, hogy először az orosz-kínai határ mellett egy Oroszországgal éves szinten több milliárd forint nagyságrendű forgalmat lebonyolító webkereskedő cégnél jártak, amely Európa felé szeretne nyitni. Úgy gondolják, ehhez nagyon jó bázis lenne számukra Paks, vázolta az alpolgármester. Vámszabad terület kialakítása a cél, s az, hogy innen lássák el Európát különféle termékekkel. Ez egy automatizált, alacsony munkaerő igényű telephely lenne, viszont jelentős iparűzési adóbevételt eredményezne, mutatott rá Bana János. Hozzátette, alapvetően olyan vállalkozások letelepedésének elősegítése a cél, amelyeknek nem nagy a munkaerő igénye.

Ezek után utaztak Liaochengbe, ami egy 6,2 millió lakosú város. A vendéglátók – mint Bana János felidézte – azt mondták, ez Kínában olyan nagyságrendet képvisel, mint Magyarországon Paks, ezért is kezdeményezték a testvértelepülési kapcsolat kiépítését. A paksi delegáció Zhonglin Wang polgármesterrel és a városvezetéssel tárgyalt, illetve körülbelül húsz céget tekintett meg, amelyek között volt textiliparban érdekelt, üvegszál gyártással foglalkozó és gépgyártó vállalkozás is. – A kereskedelmi kapcsolatot komolyan gondolják – hangsúlyozta Bana János emlékeztetve arra, hogy egy előzetes szándéknyilatkozatot már aláírtak Liaocheng vezetésével, s szeretnénk a partnerséget folytatni, kiaknázni.

Találtak a gazdasági mellett kulturális és sport területen is kapcsolódási pontokat. A vizek városaként emlegetett Liaochengben rengeteg folyó és tó, a sárkányhajózás nagyon népszerű, a sportágban országos bajnokok, kajak-kenu viszont nincs, de érdekli őket.

Bana János úgy gondolja, van létjogosultsága a kapcsolatnak, mert ha befektetőket tudnak hozni Paksra, az jelentős adóbevétellel jár, ami mérsékli az e téren ma meglévő függését a városnak. De – mint kifejtette – nemcsak hozni akarnak, hanem vinni is a kínai partnerek, azaz nyitottak a magyar termékek iránt. Valójában minden érdekli őket, mondta az alpolgármester kiemelve, hogy jelentős az élelmiszerigényük, mégpedig a minőségi élelmiszerek iránt. Kínában jelenleg nagyobb a bizalom a külföldről behozott élelmiszerek iránt, mint amit otthon termelnek.

Mivel hajlandóságot mutatnak a kínai partnerek közös vállalatok létrehozására, amiből a helyi vállalkozások is profitálni tudnak, Bana János szerint a paksi vállalkozásoknak ez nem konkurenciát, hanem lehetőséget jelent.

A további lépésekről Paks alpolgármestere azt mondta, megkezdik annak az előkészítését, hogy letelepedhessenek a kínai vállalkozások a városban. Megnézik, majd jelzik partnereiknek, hogy milyen jogszabályok, előírások vonatkoznak rá, ha Európában akarnak vállalkozni.