Egész Paksot megmozgatta a Város napja

Felvonulás a Város napján. Fotó: Babai István
Felvonulás a Város napján. Fotó: Babai István

Felvonulás, főzőverseny, színpadi programok és bemutatók adták a gerincét a Város napjának, de a sava-borsát az együttlét, a találkozások öröme. Egész nap nagy volt a nyüzsgés a Táncsics parkban, amely a másodízben megrendezett program helyszínéül szolgált. Akadt olyan szervezet, amelyet maroknyian képviseltek, mások népes csapattal indultak a felvonulásra a Szent István tértől.

A menetet az Atomenergetikai Múzeum büszke csapata vezette egy Urallal, őket a Paksi Városi Múzeum kétségtelenül leglátványosabb viseletben érkező kollektívája követte, majd sorra több tucatnyi civil szervezet és intézmény a Gólyahír programoktól a nyugdíjasklubokig beleértve az Atomerőmű SE kosárlabdázóit, a táncegyüttesek tagjait, akik egy-egy állomáson tánccal fűszerezték a felvonulást.

Színpadi műsor a Város napján. Fotó: Babai István
Színpadi műsor a Város napján. Fotó: Babai István

A Táncsics park minden szegletét elfoglalták a sátrak, standok, színpadok. Utóbbiból kettőt állítottak fel, amelyeken a város művészeti csoportjai kora délelőttől estig szórakoztatták a közönséget zenés, táncos produkciókkal.

A halászléfőző versenyre ötvenöt csapat nevezett. Az ételeket Meczker Tamás paksi származású séf, Girst Ádám önkormányzati képviselő és a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, dr. Kovács Antal értékelte, akit kitartóan segített ebben a munkában kisfia, Ágoston is. Paks halfőző mestere Vida János lett, aki Kertészlegények néven nevezett a versenybe a Paksi Kertbarát Egyesületének égisze alatt. A kertbarátok népes csapata két bográcsban főzött idén. Második helyen a biritóiak Cotton Club Singers nevű csapata végzett a zsűri elnök értékelése szerint éppen egy hajszállal elmaradva a győztestől. A harmadik díjat az Atomerőmű Nyugdíjasklubnak ítélte a zsűri, az Atomsztrojexport csapatát pedig különdíjjal jutalmazta.

– Nagyon lelkiismeretesen álltam hozzá a feladathoz, végigjártam majdnem mind az 55 csapatot, hogy meglessen a munkafolyamatokat – árulta el Meczker Tamás volt, aki az RTL Klub Konyhafőnök című gasztroreality-jének negyedik évadában középdöntőbe került, az ötödikben pedig harmadik helyen végzett. A Bécsben dolgozó séf Pakson nőtt fel, onnan indult el pályája, s most örömmel jött vissza, hogy a Város napján a zsűri elnökeként értékelje az ételeket.

A Paks II. kamion a Város napján. Fotó: Babai István
A Paks II. kamion a Város napján. Fotó: Babai István

Megszakította országjáró körútját a Paks II. Atomerőmű Zrt. interaktív kamionja és erre az alkalomra Paksra érkezett, de nemcsak kiállítással várta az érdeklődőket, hanem egy pihenőszigettel is. Hasonló kényelmet és érdekességeket kínált az Atomenergetikai Múzeum is, amely – mint már többször is – a Paksi Városi Múzeummal működött együtt és egy időutazásra hívta a fesztiválozókat, akik a már említett Ural gépjármű rakodóterében virtuális sétát tehettek az atomerőmű vezénylőtermében, reaktorcsarnokában. A Város napján köszöntötte az Atomenergetikai Múzeum százezredik látogatóját Enyedi Bernadett múzeumvezető.

A Város napjára Viskről három, Reichertshofenből nyolcfős delegáció érkezett Paksra, így ők is részt vehettek a felvonuláson és láthatták a két színpadon zajló színes kulturális programot, amelyet a Cotton Club Singers Zsédával közös koncertje zárt.
-Nagyon jó volt, úgy látom sokan voltak, az egész város összetartott – fogalmazott Michael Franken. Reichertshoen polgármestere azt mondta, végignézték a tánccsoportok műsorát, hallották a koncerteket, a The Bits Beatles emlékzenekar nagyon tetszett nekik. A delegációt rajta kívül helyettese és képviselők alkották.

Felvonulás a Város napján. Fotó: Babai István
Felvonulás a Város napján. Fotó: Babai István

A reichertshofeni városvezető elárulta, kihasználták az alkalmat, hogy Szabó Péterrel a városok ügyeiről is beszélgessenek. – Kiderült, hogy hasonló probléma mindkét helyen. Nálunk, Reichertshofenben is jelentős volt a lélekszám emelkedés, kevés a lakhely, szakmunkásokat nehezen tudnak a cégek szerezni – vázolta. A bajor városban az utolsó öt évben 10 százalékkal, 700 fővel nőtt a lakosság, az autó- és építőipar fejlődése miatt. Paks polgármestere hozzáfűzte: Michael Franken nagyon kíváncsi volt, hogy milyen hatása lesz Paks életére az erőmű építése.

A partnerkapcsolat keretében két meghívást is tolmácsolt a bajor város polgármestere Paksnak. Két hónap múlva rendezik a Paarfestet, arra hívták meg a paksiakat, illetve jövőre lesz harminc éve a testvérvárosi szerződés aláírásának, amit 2019 decemberében, Reichertshofenben szeretnének megerősíteni. Előtte szerét ejtik, hogy Pakson is megemlékezzenek az évfordulóról. Erről már Szabó Péter beszélt.

Paks polgármestere a Város napja kapcsán azt mondta, nagy örömére tömve volt a Táncsics park, még a tavalyinál is több volt a résztvevő – Nagyon jó volt látni, hogy a paksiak megmozdulnak, jól érzik magukat – fogalmazott. Véleménye szerint, meglehet, hogy a Táncsics parkba jövőre már el sem fér a program, ami gyorsan a városi rendezvények legkedveltebbje, leglátogatottabbja lett.

A Város napját záró koncert. Fotó: Babai István
A Város napját záró koncert. Fotó: Babai István