Felavatták az új vízi színpadot

Kovács Sándor alpolgármester köszöntőt mond az új rendezvényhajó avatóünnepségén. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Kovács Sándor alpolgármester köszöntőt mond az új rendezvényhajó avatóünnepségén. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Országokat, kultúrákat köt össze, értéket teremt, éltet, megajándékoz, vagy néha elvesz. Tanít bennünket történelemről, mesterségekről, sikerekről, kudarcokról, az életről – mondta a Dunáról Kovács Sándor alpolgármester az új vízi színpad avatóünnepségén tartott beszédében. Rámutatott, hogy miközben minden paksi ember szívében van legalább egy dunai történet, mégis olyan számunkra a folyó és a Duna-part, mint a szekrény mögé gurult drága ékszer: tudjuk, hogy ott van, de mégsem használhatjuk. – Az elmúlt negyven év egyik legnagyobb adóssága, hogy a Duna-partot visszakapják a paksiak, hogy az egykor féltve őrzött, büszkén használt ékszer újra bennünket, a város közösségét szolgálja hangulatával, békéjével, közösségformáló erejével – fogalmazott.

– Ezen az úton a víziszínpad-avató csak az első lépés, mondta, hozzátéve, hogy ez az új, több tízmillió forintba kerülő rendezvényhajó, a régi halászbárkákat idéző formájával jelzi számunkra a gyökereinket, helyi értékeinket, azt a kultúrát, amit őseink hagytak ránk. Másrészt a modernkor színvonalán megújult vízi színpad jele annak is, hogy a város jelenlegi vezetése eltökélt a Duna-part megújításában, húzta alá.

Arról is beszélt az alpolgármester, hogy ennek következő állomása, az a több százmillió forintos fejlesztés lesz, aminek keretében az Erzsébet Nagy Szállodától a Duna-korzóig megújítják a területet, hogy a Duna-part sokkal könnyebben elérhető és használható legyen közösségi programokhoz, családi sétákhoz, vagy egyszerűen csak csendes percekhez.

– Kívánom, hogy az új vízi színpad és rendezvényhajó szolgáljon számunkra sok értékes programmal, segítse városunk közösségi életét, és azt, hogy egyre erősebben kapcsolódhassunk Paks legnagyobb természeti értékéhez a Dunához, és a várossal újra egyre szorosabban összekapcsolódó partjához – zárta gondolatait Kovács Sándor.

Demjén Ferenc koncertje az új vízi színpadon. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesterei Hivatal
Demjén Ferenc koncertje az új vízi színpadon. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesterei Hivatal

A köszöntőt megelőzően a Gébert-Ulbert Project akusztik trió zenélt, utána pedig Demjén Ferenc másfél órás élő koncertje kezdődött.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az új rendezvényhajó 26 méter hosszú, 8 méter széles, a színpad 136 négyzetméter, vannak öltözők, vizesblokkok illetve hajókikötési lehetőség. A tervezésnél szempont volt, hogy a Dunán egyedülálló úszómű a paksi halászbárkák küllemét idézze.