Elter József a műegyetem díszpolgára lett

Elter József a szenátusi ülésen vette át kitüntetését. Fotó: BME
Elter József a szenátusi ülésen vette át kitüntetését. Fotó: BME

A BME Díszpolgára lett Elter József, a Paksi Atomerőmű műszaki igazgatója. A kitüntetést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szenátusának ünnepi ülésén vette át, ahol 123 személyt avattak doktorrá.

A BME szenátusa azoknak a természetes személyeknek adományozza e címet, akik támogatásukkal, tevékenységükkel, a BME érdekeit képviselő magatartásukkal kiemelkedő mértékben hozzájárultak az egyetem oktatási és kutatási feladatainak jobb ellátásához, nemzetközi elismertségének öregbítéséhez. Idén egy ilyen kitüntetést adtak át Elter Józsefnek Pipek János, a Természettudományi Kar dékánja előterjesztésére.

Elter József pályafutása kezdete óta szoros szakmai kapcsolatot ápol a műegyetemmel, 1993-ban itt védte meg doktori dolgozatát. A Nukleáris Technikai Intézet és a Paksi Atomerőmű közötti, csaknem 40 éves múltra visszatekintő együttműködést jelentős mértékben előmozdította, így a két intézmény között kiemelkedő szakmai kapcsolat jött létre.

Elter József 2010-es alapítása óta képviseli a Paksi Atomerőművet a hazai nukleáris energetikai kutatás-fejlesztésben érdekelt szervezeteket tömörítő Fenntartható Atomenergia Technológiai Platform kezdeményezésben, amelynek alapító tagja a BME is. A platform által megfogalmazott, a BME NTI K+F tevékenységének jelentős részét is magában foglaló Stratégia Kutatási Terv végrehajtását a Paksi Atomerőmű – Elter József hathatós koordinálásával – kezdettől fogva példaértékűen támogatja, egyúttal helyszínt is biztosít műegyetemi hallgatóknak szakmai gyakorlat céljából. Elter József rendszeres tagja az NTI-nél rendezett záróvizsgák bizottságainak is – hangsúlyozta Pipek János.

A 25 évvel ezelőtt megvédett doktori dolgozatával, majd pedig a választott kutatási téma kibontásával kezdődött a műegyetemmel való szoros együttműködése – vallotta köszönőbeszédében Elter József, hangsúlyozva, hogy ez a kitüntetés „nagy megtiszteltetés, ugyanakkor nagy felelősség is, mert egy újabb kötelékkel erősíti a közös munkát”. Kiemelte, példaértékű a jelenlegi ipari-egyetemi összefogás, és beszélt arról is, hogy a Paksi Atomerőműben úgy tartják, nem ők támogatják szakmailag a BME-t, hanem inkább fordítva.

A jövőre vonatkozóan nyomatékosította: továbbra is fontos Paks számára a műegyetemi oktatás a fiatal, jól képzett, a nukleáris energetika iránt elkötelezett, abban perspektívát látó mérnökök utánpótlásában, valamint az intézmény által nyújtott tudományos-műszaki háttér biztosítása is.