Moziterem kialakítását és a színházterem felújítását tervezik

80-100 fős kamaramozi kialakítását és a színházterem felújítását tervezi az önkormányzat a Csengey Dénes Kulturális Központban, a lehetőségekről helyszíni bejáráson tájékozódott Kovács Sándor alpolgármester. – Ez a projekt is összecseng a városvezetés azon szándékával, hogy minél több komfortérzetet növelő beruházás is megvalósuljon Pakson. A színházteremben nemcsak a székek cseréje lesz feladat, hanem a széksorok közötti távolság emelése is. Így ugyan 30-40 ülőhellyel kevesebb lesz, viszont nagyobb kényelem – mondta Kovács Sándor, hozzátéve, hogy csak a mozi kialakítására különítettek el forrást a költségvetésben, de olyan koncepciót keresnek, amely mindkét átalakítást lehetővé teszi.

Az átépítést előkészítő bejáráson részt vett Kószó János, a Cinema Szeged Kft. ügyvezetője. A cég moziinstallációkkal és színházterem felújításokkal foglalkozik. A szakember szerint egy 80-100 fős, 3D-s digitális technikával, többcsatornás hangrendszerrel működő kisebb multiplex termet lehetne kialakítani a Csengey emeletén lévő zöldteremben a szükséges építészeti munkákat követően. Kószó János felhívta a figyelmet, hogy mint valamennyi hazai mozi, úgy a tervezett paksi is, csak mindennapi vetítéssel és premierfilmekkel lesz gazdaságosan működtethető.

Tell Edit a mozi mellett egyéb módon is hasznosítaná a felújított termet, többek között felolvasó estek, előadások és egyéb rendezvények helyszínéül is szolgálhatna. A kulturális központ vezetője szerint az említett beruházásokkal kulturális történelmet írhatna a városvezetés, hiszen ezzel elkezdődhetne a negyven éves, alapfunkciókkal működő művelődési ház mai kor igényeinek megfelelő felújítása. – Ha ezek a tervek megvalósulnak, akkor nem kell elutaznia a paksiaknak ahhoz, hogy egy elegáns színházteremben, kényelmesen nézhessenek meg egy-egy előadást, és ahhoz sem, hogy megnézhessék a legújabb mozifilmeket. Az atomerőmű bővítés okán is szükséges a funkcióbővítés, hiszen az építkezés idején várhatóan jelentősen megnő a ház szolgáltatásait igénybe vevők száma – tette hozzá.

Az elképzelések szerint a belső átalakítás és funkcióbővítés mellett őszig megtörténik a központ tetejének szigetelése is – tájékoztatott Kovács Sándor, hozzátéve, hogy akkor indul el a központi park rekonstrukciója.