A múlt heti meghibásodásról kapott tájékoztatót a TEIT

A TEIT Ellenőrző Bizottsága az atomerőmű turbinacsarnokában. Fotó: Vida Tünde
A TEIT Ellenőrző Bizottsága az atomerőmű turbinacsarnokában. Fotó: Vida Tünde

Az egyes blokki kettes turbógépcsoportnál történt meghibásodás hátteréről kapott kimerítő tájékoztatást a Paksi Atomerőműben tett látogatása során a TEIT Ellenőrző Bizottsága, illetve a társulás vezetősége. Takács Zoltán üzemviteli igazgató és Sápi József vezető ügyeletes mérnök adott tájékoztatást a polgármesterekből és civilekből álló bizottságnak.

Az eredeti terv az volt, hogy a főjavítás alatt álló hármas blokkot, illetve a karbantartási munkákat nézi meg a Paksi Atomerőműben a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás Ellenőrző Bizottsága, egy minap történt műszaki probléma és az általa gerjesztett médiavisszhang azonban átírta a forgatókönyvet.

Takács Zoltán üzemviteli igazgató részletesen beszélt a berendezésről, azaz a gerjesztőről, ahol a meghibásodás történt, majd a probléma elhárítását vázolta. Hangsúlyozta, hogy a nukleáris biztonságot nem veszélyeztette az eset, viszont teljesítmény csökkenéssel járt. A hiba jelentkezésétől 51 óra telt el addig, amíg ismét száz százalékos teljesítményen működött a reaktor.

Sápi József vezető ügyeletes mérnök kalauzolásával a turbinacsarnokban meg is nézték a szóban forgó berendezéseket az ellenőrző bizottság tagjai. Fülöp János elnök azt mondta, ismét kimerítő tájékoztatást kaptak és választ minden kérdésükre. Azt tapasztalták, hogy az atomerőmű nyitott.

Fülöp János szerint politikai szándék áll a mögött, hogy felfújtak egy ilyen, nukleáris biztonságot nem érintő, bonyolult műszaki létesítményekben bármikor előforduló problémát. Hozzáfűzte, a környékbeli lakosság jól informált, itt ezért nem is vert fel nagy port ez a hír.

A turbinacsarnok után a mobil dízelgenerátorokat nézték meg az ellenőrző bizottság tagjai, majd az Atomerőmű Tűzoltóság laktanyájában jártak, s tájékoztatást kaptak a létesítményi tűzoltóság magas szintű munkájáról.

A TEIT Ellenőrző Bizottsága idén legalább még egyszer bebocsátást kér majd a Paksi Atomerőműbe, akkor a tervek szerint az üzemanyag átrakás folyamatát nézik meg. Látogatásaik célja, hogy az erőmű térségében élők követeiként tapasztalatokat gyűjtsenek az erőmű működéséről, tevékenységéről.

Az ellenőrző bizottsághoz ezúttal dr. Bálint József, a TEIT elnöke és Gáncs István alelnök is csatlakozott. Kihasználva a látogatás alkalmát Hamvas István vezérigazgatóval tárgyaltak. – A TEIT szerződése az atomerőművel 2018-ban lejár, tudjuk, hogy a jövőről az új vezérkarral kell majd tárgyalnunk, de szerettünk volna ehhez némi instrukciót kapni Hamvas Istvántól – mondta dr. Bálint József. Lapunknak arról is beszélt, hogy az atomerőmű nyugdíjba készülő vezérizgatójával nagyon korrekt kapcsolatot ápol a TEIT.