Az új Liget utcai lakópark terveit is bemutatták

Új, 125 lakásos lakópark épülhet Pakson. Fotó: Babai István
Új, 125 lakásos lakópark épülhet Pakson. Fotó: Babai István

Százhuszonöt lakásos lakópark épülhet a volt borkombinát helyén. A terveket azon a lakossági fórumon ismerhették meg az érdeklődők, amely arra szolgált, hogy a város önkormányzata közzétegyek Paks város Helyi Építési Szabályzatának tervezett módosításait. Ezek egyike a lakópark területére, a másik Csámpára, a harmadik az atomerőmű területére vonatkozik.

Csámpán egy összefüggő területet külterületből belterületbe sorolnak át, a Paksi Atomerőmű területén belül egy telekhatár módosítására kerül sor a Paks II. projekt miatt, illetve a Liget utcában is terveznek egy övezeti módosítást. Miután a Liget utcában, az egykori borkombinát területén egy beruházó lakóparkot szeretne építeni, ezek terveit is bemutatták az érdeklődőknek.

Az atomerőmű belterületét érintő módosítás a várakozásnak megfelelően nem váltott ki különösebb érdeklődést. A csámpai belterület nyilvánítással kapcsolatban néhány kérdés elhangzott. Ezekre Horváth András főépítész adott választ mondván, hogy a terület használatához igazítják a besorolást, ami valójában nem is az önkormányzat, hanem a földhivatal eljárásrendjében fontos. Az átsorolás semmilyen közműépítést vagy egyéb lépést nem von maga után, reagált egy kérdésre Horváth András.

A Liget utcában tervezett lakópark komoly érdeklődést vált ki. A környékben élők egyike, Nős Bálint mondta el lapunknak, hogy ismereteik szerint a mostani szabályok által engedélyezettnél több lakást terveznek építeni. Ezzel szemben nincs kifogásuk, a terület elbírja, de közlekedési problémákat vethet fel.

A város főépítésze megerősítette lapunknak, hogy abban az övezetben, amelyikbe a volt borpince területe tartozik, 40% a telek beépíthetősége, a zöld felületé viszont 50%. A beruházó által kért módosítások ezt nem érintenék, csak az egy lakásra eső telekméretet, ami 250 helyett 180 négyzetméter lenne, illetve 7,8 méter helyett 9,8 méter lenne az épületek magasságának maximuma.

-Nem ugyanarról a helyzetről van szó, amiért korábban sokan jogosan kifogást emeltek – jegyezte meg a főépítész utalva arra, hogy a családi házas övezetben több lakásos társasházakat építettek. Mint mondta, itt nem okoz a sok lakás terhet a szomszédsági viszonyban, a terület elég nagy. Nem az a kérdés, elfér-e a 125 lakás. A lakópark környező utcákkal való kapcsolatát kell megvizsgálni.

Horváth András szerint a módosítás támogatható, ha a megfelelő közlekedési feltételeket is biztosítani tudják. Ehhez, olyan közterületeket érintő beavatkozásokra van szükség, amivel a város is nyer.

Ezt Szabó Péter polgármester is megerősítette, aki elmondta lapunknak, hogy hosszú időn át zajlottak egyeztetések a beruházóval és megnyugtató eredményre jutottak. A városvezetés álláspontja az, hogy engedélyezhető a nagyobb lakásszámot lehetővé tevő módosítás. Ennek fejében a befektető vállalta, hogy részt vállal a Liget utca megfelelő közlekedési feltételeinek biztosítását szolgáló beruházásában.

A polgármester kiemelte, hogy a terület a város frekventált részén fekszik és mindenképpen beavatkozást, változást igényel. A tervek szerint itt egy olyan lakópark épül, ami beleillik a családi házas övezetbe, illetve szép átmenetet fog képezni a környező társasházak és a családi házas utcák között.

A módosítás dokumentációja a város honlapjának „hirdetmények, közzétételek” rovatában, valamint személyesen a Paksi Polgármesteri Hivatal 223-as irodájában tekinthető meg.