További egyeztetés lesz a Liget utcai lakóparkról

A környékben élők legfeljebb a májusban engedélyezett 62 lakás megépítését tartják elfogadhatónak a Liget utcában, a volt Borkombinát helyén, ezért nem támogatják azt, hogy az önkormányzat úgy módosítsa a helyi építési szabályzatot, hogy a területen 125 lakás épülhessen. Az erre vonatkozó, képviselő-testületnek címzett levelüket, amelyet 284-en írtak alá egy valamivel több, mint tíz fős küldöttség élén Nős Bálint adta át kedden délután Szabó Péter polgármesternek.

A lakók azt írják, hogy amennyiben lehetővé tenné az önkormányzat, hogy 125 lakás épüljön, olyan mértékben nőne a forgalom, hogy az kritikus szintre emelné a környezetterhelést, veszélyeztetné a közlekedésbiztonságot. A területet határoló utcák megnövekedett forgalma kényelmetlen lenne a már ott élőknek, de az új lakóknak is.

Azt írták, hogy önkormányzatnak a helyi lakosság érdekeit kell szem előtt tartania, „a rövid távú befektetői érdekeknek nem rendelheti alá egy terület élhetőségét”. Nős Bálint azt is hozzátette, hogy nem a város fejlődése ellen vannak, hanem azt szeretnék elérni, hogy egy kidolgozott koncepció, az élhető városkép megtartása mellett valósuljanak meg a fejlesztések.

A lakók szerint nemcsak a beépíthetőséget kell vizsgálni, hanem azt, hogy a közművek, közutak hogy bírják el a lakosságszám emelkedést. Ráadásul a Liget utca, Hősök tere, Zápor utca között terület közvetlen közelében van két gyermekintézmény, a Tolnai úti óvoda és a Deák Ferenc Általános Iskola. A reggeli és kora délutáni órákban már most is lehetetlen parkolni, a közlekedés ilyenkor kaotikus.

Nős Bálint jelezte, hogy az ügy nem csak a környékbeli utcákban élőket érinti, hiszen az említett gyermekintézményekbe sok paksi család gyermeke jár, a főutcát, amelynek forgalmát szintén befolyásolja a lakópark, sokan használják. De azért sem csak helyi ügy, mert ha az önkormányzat engedne a befektető kérésének, az olyan precedenst teremtene, ami azt jelentené, hogy néhány szabályzat módosításával bárki szomszédságában lakópark születhetne.

Szabó Péter polgármester emlékeztetett rá, hogy a témával már foglalkoztak egy lakossági fórumon, ahol a beruházó szakemberei bemutatták az elképzeléseket és azt, hogy a területen megépíthető 125 lakás anélkül, hogy élhetetlenné válna a környék, túlterhelnék a közműveket, utakat. Mint mondta, ez az önkormányzat álláspontja, de természetesen figyelembe veszik a lakosság véleményét is.

A városvezető azt mondta, éppen ezért úgy döntött, hogy leveszik a képviselő-testület szerdai ülésének napirendjéről az e témához kapcsolódó kérdéseket és a minisztériummal, illetve a Paks II. társasággal egyeztet a szállás-, lakásigényekről.

Ezt – mint mondta – már korábban is megtették, így jelöltek ki három területet, a szóban forgó Liget utcai telket, valamint a Pollack Mihály utcától északra fekvő és a Gesztenyés utcával határos területeket. Ezeken a területeken épülhetnének meg azok a lakások, amelyekben a magasan kvalifikált munkaerő, illetve a majdani üzemeltetők élhetnének családjukkal – tájékoztatott Szabó Péter.