Süli János üdvözli az Európai Unió Bíróságának döntését

A Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter üdvözli az Európai Unió Bírósága alatt működő Törvényszék mai döntését, amely három éves átfogó vizsgálatot követően megerősítette a brit atomerőmű-projekt uniós jóváhagyását.

Az Európai Bizottság álláspontját támogatva az eljárásba tagállami szinten Magyarország is beavatkozott, így az Európai Unió Bíróságának mai döntése ennek kapcsán a magyar támogató álláspont elfogadását is jelenti, áll Süli János tárca nélküli miniszter kormany.hu oldalon megjelent közleményében.

A Törvényszék azzal, hogy Ausztria keresetét elutasította, igazolta, hogy az atomenergiának fontos szerepe van és lesz is az Európai Unióban, megőrizve azt az alapelvet, hogy a tagállamoknak szuverén joga dönteni a villamosenergia-ellátás biztonságát és a klímavédelmet célzó energiapolitikai céljaik megvalósításához atomerőművek létesítéséről. Határozatában a Törvényszék rögzítette, hogy az Egyesült Királyságnak joga van ahhoz, hogy az atomenergia fejlődésének előmozdítását közérdekű célkitűzésként határozza meg, még akkor is, ha e célkitűzést nem követi az összes tagállam. Továbbá a határozat kiemeli: az időjárásfüggő megújuló energiaforrások (pl. szélenergia) nem alternatívái az atomenergiának, azok bizonytalan, időszakos rendelkezésre állása miatt.

A brit állásponthoz hasonlóan a Paks II. projekttel hazánk célja nukleáris termelőkapacitásaink hosszútávú fenntartása, és szén-dioxid-kibocsátástól mentes, folyamatosan rendelkezésre álló, olcsón termelő erőművel hozzájárulni a villamosenergia-ellátás biztonságához. Az Európai Unió Működéséről szóló szerződés értelmében minden tagállamnak joga van arra, hogy meghatározza saját energiamixét, ennek alapja az egyes országok természeti adottságainak különbözősége. A Magyar Országgyűlés 2009-től kezdve mindegyik parlamenti ciklusban megerősítette, hogy egyetért a jelenlegi atomenergia-termelés részarányának hosszú távú fenntartásával, hiszen így biztosítható a magyar lakosság és ipar számára az olcsó és biztonságos villamosenergia-ellátás.

/forrás: www.kormany.hu/Miniszterelnökség/

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter közleménye és az Európai Unió Bíróságának sajtóközleménye ide kattintva olvasható.