A Liget utcába tervezett lakópark is téma volt a fórumon

A legnagyobb lakossági érdeklődést a Liget utcába tervezett lakópark váltotta ki. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A legnagyobb lakossági érdeklődést a Liget utcába tervezett lakópark váltotta ki. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Hét területen módosítja ismét a Helyi Építési Szabályzatot a képviselő-testület – a változtatások okait és részleteit a lakosság is megismerhette. A városházán tartott fórumon a legtöbb kérdés a Liget utcai lakóparkkal kapcsolatban hangzott el.

A vasúti és a vízi szállítás megközelíthetőségét biztosítják a déli iparterületeket érintő változtatások – ezeket ismertette elsőként Horváth András főépítész és Szabó Árpád építész, településtervező a teljes körű nyilvánosság biztosításának érdekében tartott újabb lakossági fórumon. Az Ürgemező rekreációs, szabadidős és turisztikai fejlesztését szolgáló módosításokkal a területre tervezett új uszoda és élményfürdő, új sportcsarnok, kemping, szabadidőpark, valamint extrém sportpálya kialakításának jogszabályi lehetőségét teremti meg az önkormányzat. A Páli árok mentén tervezett építésiszabályzat-módosítással egy húszezer köbméteres tározó kialakítását biztosítják, erre a korábban elkészíttetett csapadékvízelvezetési tanulmányterv kötelezi a várost.

Új lakótelkek kialakítása válik lehetővé akkor, ha a Malomhegyen jelenleg mezőgazdasági hasznosítás alatt lévő, Prelátus feletti területre tervezett módosítást is elfogadja majd a testület. – A területre ritka, nagy zöldfelületi arányú, maximum 2500 négyzetméteres, nagytelkes beépítést tart elfogadhatónak a szabályozási tervezet, tekintettel arra, hogy a terület közműellátása jelenleg nem problémamentes, emellett fontos feltétel a tehermentesítő út megépítése – tájékoztatott a főépítész.

A református egyház tervezett fejlesztéséhez kapcsolódóan összevonják, így egy egységként kezelik a gyülekezeti ház és a lelkészi hivatal telkét, erről jövő heti ülésén dönt majd a képviselő-testület. A témához kapcsolódóan nem hangzott el lakossági kérdés a fórumon.

Annál több a Liget utcába tervezett lakóparkkal kapcsolatban. Az ott élők júniusban aláírásgyűjtéssel tiltakoztak az ellen, hogy a beruházó kérésének eleget téve, 125 lakás építését engedélyezze az önkormányzat. A fórumon azt mondták, hogy a lakópark építésének tervével egyetértenek, de álláspontjuk szerint csak a májusban a településképi véleményben meghatározott 62 lakás kialakítása elfogadható. Többen szót emeltek azért, hogy a lakásszám-növelés okozta terhelést nem bírja el a környék infrastruktúrája. Volt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a közelben működő gyermekintézményekre tekintettel, illetve a levegő, a környezet és a helyi érték védelme miatt szabadidőparkot lehetne kialakítani az egykori borkombinát területén. Az együttműködés városában az élhetőséget keresi minden lakó – fogalmazott az egyik hozzászóló. – Mivel a telek magántulajdonban van, a terület hasznosítási céljáról az önkormányzat nem dönthet – hangsúlyozta Horváth András a fórumon, ahol azt is elmondta, hogy a legutóbbi testületi ülésen elfogadott övezethatár-módosítással a jelenlegi szabályozási terv szerint 90 lakás építhető a Liget utcában és 20-25 a mellette lévő telken. A szakmai álláspont a kezdetektől az, hogy a környezetre gyakorolt hatást kell vizsgálni, a projekt közműellátottság és forgalomtechnikai szempontból is megvalósítható – tette hozzá a főépítész. A győri befektető vállalja a Liget utca rendbetételét, a forgalmi rend szükséges átalakítását, valamint új parkolók kialakítását a Deák iskola felső tagozatával szemközti oldalon, a Liget utcában. Céljuk, hogy mindenki megelégedésére igényes környezet alakítsanak ki a hosszú évek óta elhanyagolt területen – fogalmazott képviselőjük a fórumon. Szabó Péter, Paks polgármestere arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy tervtanács vizsgálta a kérdést, szakmai véleményük szerint nagyobb környezeti terhelés nélkül elbírja a Liget utcai terület a 125 lakást. A város érdeke azt kívánja, hogy megvalósuljon a beruházás, ahhoz, hogy Paks fejlődjön és felkészüljön a Paks II. projekt fogadására, áldozatokat kell hozni. Tárgyaltak a minisztériummal és az államtitkársággal is, igény van arra, hogy a Pollack Mihály utca északi részére tervezett mellett a városban is épüljön lakópark – mondta a polgármester.

Az egykori borkombinát területére építenének lakóparkot. Fotó: TelePaks
Az egykori borkombinát területére építenének lakóparkot. Fotó: TelePaks

A lakossági fórum napirendjén a Pécsi Egyházmegye vételi ajánlata miatt a Templom térhez kapcsolódó HÉSZ módosítás is szerepelt. A Balogh Antal katolikus iskola kétmilliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően újul meg a következő hónapokban. Az intézménynek ötszáz fős létszámra van engedélye, ehhez jogszabályban előírt méretű területre van szükségük, ezért szeretné a püspökség megvásárolni a Templom téren lévő sportpályát – tájékoztatott a fórumon Koósz Roland, az iskola igazgatója. Az önkormányzat a terület tulajdonba adása mellett egy 99 évre szóló tartós bérleti szerződést is elfogadhatónak tart. Az intézmény vezetője szerint az iskola érdeke az előbbi, mivel a jelenlegi testület döntését egy újabb városvezetés bármikor felülbírálhatja. A pályát egyébként felújítják, és igény esetén egyéb célokra is rendelkezésre bocsátják majd, emellett a Kossuth Lajos utcában egy 35 férőhelyes parkoló kialakítása is szerepel a fejlesztései tervek között – összegzett Koósz Roland. A terület eladásával szemben többen szót emeltek. Válaszában az igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskolafejlesztési projekt megvalósításával az érintett óvárosi terület ismét a város szellemi, lelki központja lehet.

Valamennyi témában biztosított a lehetőség a további vélemények kifejtésére, erre nyolc nap áll a lakosság rendelkezésre. A Helyi Építési Szabályzat módosításáról várhatóan július 27-i rendkívüli ülésén dönt Paks képviselő-testülete.