Süli János: atomenergia nélkül nincs garanciája a biztonságos áramellátásnak

Süli János a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban Fotó: Facebook

Süli János a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban Fotó: Facebook

– Az áramellátás nemzetstratégai kérdés. Egyszerre jelenti a függetlenség garanciáját és az ellátásbiztonságot. Egy jól megtervezett rendszerben – már pedig a magyar ilyen – minden energiahordozóra szükség van, de valamennyit valódi értékén kell kezelni – mondta el Süli János a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban Tusványoson. A tárca nélküli miniszter azt is hangsúlyozta, hogy Paks II. azért is nélkülözhetetlen, mert időjárástól független atomenergia nélkül hazánkban nincs garanciája a biztonságos áramellátásnak. Hozzátette: a közelmúltban volt olyan időszak, amikor az importáram aránya elérte az 57 százalékot, ezt a kitettséget egy felelős kormány hosszabb távon nem engedheti meg magának.

Süli János szerint Paks II. az alacsonyabb áramár miatt is fontos beruházás. – Az új blokkok építése szakmai és nem politikai kérdés, bár a választásokon elért kétharmados eredmény annak tudatában született, hogy a kormány teljes mellszélességgel Paks II. mellett állt. Ezt mutatta a Tolna megyei 3. számú választókerület egyéni eredménye is, ahol a választópolgárok majd 58 százaléka, 23.605 személy voksolt az ezen alapuló programomra. S akkor még nem is számoltuk a Fidesz-KDNP listára leadott, hasonló nagyságrendű voksokat – folytatta.

A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzeme helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter azt is elmondta Tusványoson, hogy a beruházás kapcsán nincs nemzetközi vita sem, bár egyesek ezt szeretik másként beállítani. Hetekkel ezelőtt döntött ugyanis az uniós bíróság: a tagállamoknak jogukban áll atomerőművet létesíteni! Az Európai Unió Bírósága helyben hagyta az Európai Bizottság azon határozatát, amely jóváhagyta, hogy az Egyesült Királyság támogatást nyújtson a Hinkley Point C nevű atomerőmű építéséhez. Ezzel a bíróság Ausztria keresetét elutasította. Hasonló döntésre számítunk mi is– emelte ki.

A világban jelenleg közel 60 atomerőművi blokk épül. A biztonságos, tiszta és olcsó atomenergia nélkülözhetetlen a versenyképesség növeléséhez, így látják ezt a régióban is. Akik más típusú erőműveket preferálnak, azok súlyos, technológiai közvetlen és közvetett következményekkel néznek szembe, gondoljunk csak Németországra… – fogalmazott Süli János a szabadegyetem turizmus sátrában tartott beszélgetésen ahol részt vett Jenei András energiapolitikai tanácsadó, Basa György a MOL, Fazekas László az MVM képviseletében, valamint Lajtai Roland földgáz-piaci szakértő – olvasható az országgyűlési képviselő közösségi oldalán.