Szabó Péter: a Malomhegyen nem épülhetnek társasházak

Szabó Péter, Paks polgármestere (j.) és Girst Ádám, önkormányzati képviselő (b.). Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Szabó Péter, Paks polgármestere (j.) és Girst Ádám, önkormányzati képviselő (b.). Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– Girst Ádámtól, a körzet önkormányzati képviselőjétől értesültem a mai napon arról, hogy augusztus 15-én 18 órakor lakógyűlést tartanak a Malomhegyen élők a Bezerédj iskolában, és odahívták. Mivel városvezetőként a szórólapon megszólíttattam, néhány gondolatot szeretnék ehhez hozzáfűzni, illetve elmegyek a lakógyűlésre – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere a sajtótájékoztatón, amit Girst Ádámmal együtt tartottak.

– A Malomhegy egy részét a 2018 februári kormány-előterjesztés tervezet kapcsán nyilvánította kiemelt fejlesztési területté az önkormányzat. Ebben szerepel, hogy a tehermentesítő út – ismertebb elnevezéssel elkerülő út – egy szakasza érinti ezt a területet, az Arany János utcánál lenne az egyik végpontja. Azzal, hogy kiemelt fejlesztési területté nyilvánították ezt a területet, gördülékenyebbé válik a folyamat, hamarabb megépülhet az út, amely egyébként állami beruházás, és szükséges a Paks II. projekt kapcsán – mondta Szabó Péter.

A polgármester kiemelte, hogy kizárólag akkor lesz lehetőség telekkialakításra a Malomhegy érintett részén, ha az út megépült. Hozzátette, hogy a HÉSZ-t időközben úgy módosították, hogy ezen a területen az önkormányzat nem támogatja társasházak építését – ahogy az óvárosban sem –, kizárólag családiházas övezet alakítható ki.
Szabó Péter itt hozzáfűzte, hogy társasházak építésére, lakótelep kialakítására a Pollack Mihály utcától északra fekvő területet jelölte ki az önkormányzat, amit szintén kiemelt fejlesztési területté nyilvánítottak azért, hogy minél hamarabb elindulhassanak ott is a munkálatok.

Szabó Péter polgármester arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az önkormányzat előtt ismert, hogy jelenleg is nehézkes a Malomhegy megközelítése, illetve onnan bejutni a belvárosba, ezért vizsgálják annak a lehetőségét, hogyan lehetne a közlekedési problémát megoldani. Több elképzelés is van, például a Szetháromság tér átalakítása, tette hozzá.

Girst Ádám önkormányzati képviselő azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy mellette Szabó Péter polgármester és tudomása szerint Hum Ferenc, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője is elmegy a lakógyűlésre – bár ők ketten meghívást nem kaptak –, így bízik abban, hogy minden felmerülő kérdésre választ kapnak az érdeklődők.

Szabó Péter újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a lakógyűlésre hívó, postaládákba eljuttatott cédulán az szerepel, hogy az önkormányzat az augusztus 7-i lakossági fórumon nem tájékoztatta a malomhegyi tervekről a lakosságot. Ezzel kapcsolatban két dolgot szögezett le, az egyik, hogy annak a fórumnak nem volt témája a Malomhegy – ennek ellenére több kérdésre válaszoltak –, a másik pedig, hogy július 16-án tartottak egy lakossági fórumot, ahol viszont napirenden voltak a Malomheggyel kapcsolatos tervek. A fórumot előzetesen meghirdette az önkormányzat. A polgármester kiemelte, elmegy az augusztus 15-i lakossági fórumra.