Új vezérigazgató a Paksi Atomerőmű élén

Az atomerőmű mai munkavállalói fórumán Bártfai-Mager Andrea és Süli János miniszterek hangsúlyozták az együttműködés és az atomenergia hazai alkalmazásának fontosságát. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a fórumon megköszönte Hamvas István vezérigazgatóként végzett munkáját, és bemutatta a Paksi Atomerőmű új vezetőjét, Pekárik Gézát, írják a Paksi Atomerőmű sajtóközleményében. 

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Bártfai-Mager Andrea és Süli János tárca nélküli miniszterek részvételével tartott munkavállalói fórumot 2018. augusztus 15-én, Pakson. Az eseményen felszólalt Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hamvas István, a Paksi Atomerőmű leköszönő vezérigazgatója és Pekárik Géza, a társaság új vezérigazgatója is.

– Megnyugtatónak tartom, hogy óriási tapasztalattal rendelkező, elkötelezett szakemberek gondoskodnak arról, hogy ebben a hőségben is mindig, mindenhol legyen elegendő áram. A Paksi Atomerőmű az MVM Csoport zászlóshajója és legjelentősebb vagyonelemeinek egyike, amelynek értékét – a technológia és a megtermelt áram mellett – az itt dolgozók tapasztalata és elkötelezettsége adja. Az állami tulajdonú vállalatoktól minden időben elvárjuk, hogy tevékenységük során a jó gazda gondosságával bánjanak azokkal a javakkal, amelyek forintban sokszor nem mérhetők, de mindannyiunk számára fontosak. Köszönöm Hamvas István eddig végzett munkáját, amelynek szakmaisága példa lehet az új generációk számára – mondta Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

Süli János beszédében a közös munka és az atomenergia fontosságát hangsúlyozta. – A Paksi Atomerőmű az elmúlt évtizedekben bizonyította, hogy kiemelt szerepe van a hazai áramtermelésben. Olcsó villamos energiát állít elő klímabarát módon, biztonságos üzemelés mellett. A Paksi Atomerőmű által elért eredmények ismeretében vitathatatlan, hogy hazánknak hosszú távon szüksége van atomerőműre. Ez a jogalapja az üzemidő-hosszabbításnak és ezért épül a Paks II. projekt keretében két új blokk – emelte ki a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közelmúltban kinevezett elnök-vezérigazgatója tájékoztatójában kiemelte a nemzeti energetikai vállalatcsoport ellátásbiztonság fenntartása iránti elkötelezettségét. Azt mondta, hogy az MVM Csoport számára kiemelt jelentőségű Magyarország ellátásbiztonsága, amely nukleáris kapacitások nélkül nem biztosítható. A Paksi Atomerőmű megbízható termelésén, illetve az egyre bővülő megújuló portfóliónkon keresztül társaságcsoportunk garantálni tudja a hazai villamosenergia-ellátás hosszú távú biztosítását.

Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. augusztus 15-i hatállyal kinevezett vezérigazgatója beszédében utalt az atomerőművek légkörvédelemben játszott szerepére is. – Ahogyan eddig, úgy ez után is a biztonságot mindig szem előtt tartó, hosszú távon eredményes és versenyképes gazdálkodás mellett megvalósuló megbízható, olcsó és környezettudatos villamosenergia-termelést tekintjük legfontosabb feladatunknak. Jövőképünk nem csupán az engedélyezett 20 éves üzemidő-hosszabbításra vonatkozik, hanem unokáink és az ő unokáik életére is, amihez szintén nélkülözhetetlen lesz az olcsó áram és a tiszta levegő – mondta az új vezérigazgató.

– Örülök, hogy Pekárik Géza személyében olyan hiteles szakember került a társaság élére, akinek több mint három évtizedes atomerőműves múltja igazolja: az itt dolgozók számára a nukleáris felelősség nem csak egy szólam, hanem mindennapi munkájuk szerves része – nyilatkozta a leköszönő vezérigazgató.

Pekárik Géza (erőgépész üzemmérnök, reaktortechnikai szakmérnök) 1987 óta dolgozik a Paksi Atomerőműben. Az elmúlt három évtizedben széleskörű nukleáris tapasztalatra tett szert: a létesítmény valamennyi műszaki területén dolgozott, többféle beosztásban. 2005-től az atomerőmű műszaki igazgatója, 2017-től műszaki vezérigazgató-helyettese. Munkájáért 2011-ben megkapta a Magyar Ezüst Érdemkeresztet.

Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. új vezérigazgatója. Fotó: Paksi Atomerőmű
Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. új vezérigazgatója. Fotó: Paksi Atomerőmű

A nyugállományba vonuló korábbi vezérigazgató, Hamvas István (okleveles fizikus) több mint 40 éve dolgozik az atomerőműben, a vezérigazgató feladatokat 2010 óta látta el. Munkáját több más kitüntetés mellett Köztársasági Arany Érdemkereszttel is elismerték.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök archív
Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. leköszönő  vezérigazgatója. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök archív

/Forrás: Paksi Atomerőmű sajtóközleménye/