Nemzetközi Rézfúvós Napok Pakson

Hazánkban idén első alkalommal, Pakson kerül megrendezésre a Nemzetközi Rézfúvós Napok 2018. augusztus 21-26. között. A fesztiválból, szakmai táborból és mesterkurzusból álló programsorozat kiemelkedő rézfúvós zenészek közreműködésével valósul meg. A Nemzetközi Rézfúvós Napok védnöke Szabó Péter, Paks polgármestere. A programigazgató Kovács Zalán László tubaművész.

A magyar rézfúvósok világszerte elismertek. Egyaránt nagy számban találhatóak meg külföldi elit zenekarok művészei, a legrangosabb oktatási intézmények tanárai és a legnagyobb zenei világversenyek helyezettjei között. A fesztivál célja, hogy itthon is közismertté tegye hazánk e jelentős kulturális értékét, és ebben Paks önkormányzata hagyományteremtő szerepet vállalt.

A Nemzetközi Rézfúvós Napoknak külön is fontos eleme a tubatábor, ami a legmélyebb hangzású rézfúvós hangszerek tanulói számára megszervezett mesterkurzus, ahol elismert művésztanárok oktatnak, valamint előadóként is közreműködnek. A mesterkurzus immáron 7. alkalommal kerül megrendezésre, az idei évtől a Nemzetközi Rézfúvós Napok programjaival szervesen összekapcsolódva. A tábor a Paksi Pro Artis Alapfokú Művészeti iskolában zajlik.

A nyilvános és mindenki számára ingyenes koncerteken fellép többek között Geiger György Kossuthdíjas trombitaművész, Szabó László Liszt-, Apáczai- és Bartók-Pásztory díjas tubaművész, a Készenléti Rendőrség Zenekarának Rézfúvós Együttese, a Luxemburgi Szimfonikus Zenekar, a Frankfurti Operaház művészei és sokan mások. A hangszerek őseitől kamaraformációkig számtalan módon, alkalomadtán hárfával, zongorával vagy klarinéttal együtt is megszólal a rézfúvósok muzsikája, kaptunk tájékoztatást Kovács Zalán Lászlótól.

A teljes program műsorfüzetben és a www.rezesnapok.hu weboldalon tekinthető meg, utóbbit ide kattintva is elérik.

Kovács Zalán László tubaművész. Fotó: tubakurzus.hu
Kovács Zalán László tubaművész. Fotó: tubakurzus.hu