Készül a bajnokságra az ASE kosárlabdacsapata

Megkezdődött a felkészülés a bajnokságra. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Megkezdődött a felkészülés a bajnokságra. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Már zajlik az Atomerőmű SE NB I/A-as férfi kosárlabdacsapatának felkészülése a 2018/2019-es bajnoki szezonra az új vezetőedző, Szrecsko Szekulovics irányításával. Az alapozó munkát az új erőnléti edző Ivan Brankovic vezényli. Augusztusban a játékosok erőnlétének javításán, formába hozásán, a gyakorláson lesz a hangsúly, szeptemberben pedig hét mérkőzés vár a társaságra a 29-i Jászberény elleni rajtig. Tóth János szakosztályelnökkel beszélgettünk.

– Sikerült-e azokat a játékosokat Paksra hozni, akiket szerettek volna? Milyen játékos mozgásra lehet még számítani?

– Nagy örömmel tölt el – nem is emlékszem mikor volt utoljára ilyen -, hogy minden szerződtetett játékos megérkezett a felkészülés kezdetére. Ha az egész keretet nézzük, van négy olyan meghatározó, komoly játékerőt képviselő játékos a magyarok között, akikre támaszkodhatunk. Eilingsfeld János, Ruják András és Medve Máté már tavaly is itt volt, míg Kovács Ákos egy kitérő után visszatért. Úgy gondolom, vele erősödtünk, van egy viszonylag szívós, erős magyar mag. Csatlakozott hozzájuk a 21 éves Horváth Kristóf, aki Kecskemétről érkezett, úgy vélem ő is erősítést jelent. Kristóf azzal lopta be magát a szívünkbe, hogy nagyon szeret dolgozni, és nálunk most a legfontosabb jelszó: munka, munka, munka. Ezenkívül vannak még a fiatalok, Kalmár Viktor, Pajor Dávid és Szalai Milán, akik már tavaly is ott voltak a csapat körül, velük teljes a keret. Tekintettel arra, hogy vannak viszonylag komoly magyar játékosaink, úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk négy légióssal indítani a szezont. Úgy alakítottuk ki a külföldiekkel a keretet, hogy lehetőleg kiegyensúlyozott legyen, viszont a későbbiek során, ha kell, el tudjuk dönteni akarunk-e újabb légióst, és melyik posztra.
A külföldiek közül a védő posztra érkezett Shannon Evans újonc, nagyon jó játékos, jó egyetemről, nagyon jó mutatókkal. Nagy lelkesedéssel jött hozzánk, az első benyomás pozitív róla, rookie létére be fog tudni illeszkedni a csapatba. A négyes és ötös poszton is bevethető Bojan Trajkovski az Adria Ligában szereplő MZT Skopje csapatától érkezett. Már körülbelül két és fél éve kiszemeltük, jött is volna, de végül nem tudott, akkor Fomin érkezett helyette. Harmadik külföldi játékosunk Nikola Jevtovic, az Adria Ligában is szereplő Igokea csapatától érkezett, ő is 208 cm magas, mint Trajkovski. Úgy gondolom, hogy a Trajkovski, Jevtovic, Eilingsfeld trió nagyon erős lesz a palánk alatt, ami jó alap lesz arra, hogy felvegyük a versenyt a közvetlen riválisainkkal. Ne feledkezzünk meg az új vezetőedzőnkről, Szrecsko Szekulovicsról sem. Továbbra is úgy gondolom, hogy jelenleg ő a legjobb edző Magyarországon, megvannak a módszerei, játékrendszerei. Ezt megtapasztalhattuk a rájátszás során: olyan csapatot rakott össze, amelyik a döntőig jutott.

– Hiányzik még egy légiós, mikor várható?

– Hármas posztra keresünk még egy külföldi játékost, de nincsenek sokan a piacon. Több ajánlatot tettünk, de nem akarunk kapkodni. Abban bízom, hogy augusztus végére betöltjük a helyet.

– Most, hogy már szinte összeállt a csapat, milyen célokat tűznek elé?

– Első nekifutásra nem mertem sokat ígérni, csak azt, hogy két év alatt visszakerül az ASE kosárcsapata arra a szintre, ahol korábban volt. Régebben a célkitűzés az volt, hogy a rájátszásban bekerüljünk a legjobb négybe. Szeretném, hogy ismét odakerüljünk, de tudjuk, hogy a mezőny nagyon kiegyensúlyozott, több olyan csapat van, amely komoly anyagi támogatást kap. Bízom benne, hogy az első 5-6 helyre, vagy még előrébb kerülünk. Ígérni nem tudok, majd meglátjuk, ha beindult a bajnokság.

Kovács Ákos egy éves székesfehérvári kitérő után tért vissza az ASE csapatához. Az egyes és kettes poszton is bevethető játékost az Albánál töltött időről, és a következő szezonról kérdeztük.

– Összességében hasznos volt a Fehérváron eltöltött bajnoki idény. A bajnoki címet nem sikerült megvédeni, de a bronz a hazai pontvadászatban sem rossz. Játszottunk a nemzetközi porondon is, nagyon sok pozitív élményt szereztem, az ott szerzett tapasztalatokat tudom kamatoztatni. Mindenképpen jót tett az elmúlt egy év, más közegbe kerültem, láttam, hogy máshol hogy mennek a dolgok. Most mondhatom, hogy hazatértem, bízom benne, hogy ahhoz hasonlóan eredményes lesz a csapat, mint amikor először Paksra kerültem. Az előző két szezon nem sikerült a legjobban, szeretnénk visszakerülni a top csapatok közé. Ez lesz a cél, ezért dolgozunk. A külföldiekkel kell összecsiszolódni, mindenkinek tenni a dolgát, aztán majd meglátjuk mire lesz elég.

A bajnoki döntőig menetelt a Falco csapatával Szrecsko Szekulovics kosárlabdaedző, de két év után úgy érezte váltania kell, ezért Szombathelyről Paksra, az ASE csapatához szerződött. Az 56 éves szerb szakembert az első pár nap benyomásairól, és terveiről kérdeztük.

– Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy az ASE csapatát irányíthatom. A pár nap alatt, amióta itt vagyok, nagyon barátságos emberekkel találkoztam, jól érzem magam. A Paks utolsó két szezonja nem sikerült túl jól, és nekem is váltásra, új impulzusokra volt szükségem. Szeretnék egy jó csapatot csinálni, jónak tűnik a magyar kontingens, és a légiósok is. A hiányzó bedobó helyre magas, 4-es poszton is bevethető embert keresünk, nem akarunk hibázni. Van pár ajánlat, majd meglátjuk, ki lesz a befutó. Év vége felé már látni fogjuk, hogy melyik poszton kell erősíteni, ezért az ötödik külföldiről majd karácsony után döntünk. Bízom benne, hogy csak a második körre kell hoznunk. Erősek vagyunk 4-es és 5-ös poszton, de nem vagyunk gyengék 1-es 2-es és 3-as poszton sem. A támadásban szeretem a gyors játékot, a kemény védekezést, a játékosok elég nagy szabadságot kapnak. A magyar bajnokság évről évre erősebb, mindenki erősít. A célunk a rájátszás minél jobb helyen. Szerintem elég rövid az idő bajnokság kezdetéig. Szeretnék többet gyakorolni, és kijavítani a hibákat. Hét felkészülési mérkőzést játszunk a rajtig. Próbálok új energiákat adni a csapatnak, remélem jó szezonunk lesz.