Az új városközpont kialakításának terveit mutatták be lakossági fórumon

Lakossági fórumon mutatták be Duna-part felülvizsgálatának és az új városközpont kialakításának terveit. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Lakossági fórumon mutatták be Duna-part felülvizsgálatának és az új városközpont kialakításának terveit. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A Duna-part felülvizsgálatának és az új városközpont kialakításának tervei adták egy újabb lakossági fórum apropóját. Az önkormányzat által meghirdetett fórumon bemutatták a terveket, és lehetőség volt kérdések, vélemények megfogalmazására.

– Nagy ívű, messzire mutató városépítészeti gondolatokat tartalmaz a telepítési terv, sok egyeztetés áll mögötte, és megjelentek már építési, befektetési szándékok. Az önkormányzat fontos döntés előtt áll: megnyitja-e ezt a területet ilyen típusú városfejlesztés előtt, vagy az erőforrásait a meglévő, jelenleg használt területekre összpontosítja – mondta Horváth András városi főépítész az új városközpont kialakításának terveit bemutató fórumon.

A Táncsics parktól délre, a Nyárfa utcáig terjedő, Duna által határolt területet, valamint a Duna-part rehabilitációját érintő elképzeléseket tartalmazza az a telepítési tanulmányterv, amit készítője, a Czirják-Szabó Építészeti és Mérnöki Kft. képviselője, Szabó Árpád ismertetett a városháza nagytermében tartott lakossági fórumon. A tanulmányterv legfontosabb eleme a Táncsics park és környezete, ahol a tervek szerint harmadik ütemben bővül a gyógyászati központ, továbbá új városházát és egyéb közigazgatási egységeket helyeznének el, főteret alakítanának ki. Az egykori konzervgyár területén mintegy kulturális magként áll a Paksi Képtár épülete, a többi, szolgáltatási célokat kielégítő létesítmény állapota azonban folyamatosan romlik, azokat a tulajdonosok használják, de többnyire nem újítják fel. Ide kulturális központot terveztek, sétánnyal. Helyet kaphatna ezen a területen az atomerőmű képzési központja, az atomenergetikai múzeum, kollégium, a Vak Bottyán gimnázium tornaterme, valamint az I. István szakképző iskola is. A Duna-part érintett szakaszát fel lehetne tölteni, szabadidős és közterületeket alakítanának ki a terv szerint, és ide költözhetne az atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központja. A hatos főút fölé gyalogos hidat terveztek, mely a Duna-partra vezetne, hangzott el a fórumon.

A lakossági fórumon megjelent nagy számú érdeklődő közül többen éltek a kérdésfeltevés, véleménynyilvánítás lehetőségével. Akadt, aki furcsának találta, hogy most egy negyedik városközpontot alakítanának ki Pakson. A főépítész arról tájékoztatott, hogy a városnak fejlődéstörténete miatt van három központja, a jelenlegi pedig nem egy újabb lenne, hanem a mostani közigazgatási központ kibővítése. A város a jelenlegi funkciókat kinőtte, az újabb blokkok építése pedig előrevetíti magasabb iskolázottságú és igényszintű emberek megjelenését, ráadásul a város magas keresetet biztosító település, ahol a lakók jövedelmi szintjüknek megfelelő környezetben szeretnének élni. Kérdés hangzott el a konzervgyári területen jelenleg szolgáltatást végzők jövőjéről is. A főépítész előrevetítette, amennyiben az önkormányzat jóváhagyja az elképzeléseket, akkor első lépésként nagybefektetőt kell szerezni a fejlesztés elindításához.

A tájékoztató fórumot követően elkészítik a terület szabályozási terv javaslatát, amit újabb lakossági fórumon mutatnak be, ahol a javaslatok rendezett keretet kapnak, és ezek figyelembevételével fejezik be a tervezési munkát. A helyi építési szabályzat és településszerkezeti terv módosításáról a képviselő-testület dönt majd.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal