Nagy létszámmal zajlott az Erzsébet-tábor program Pakson

A táborok helyszíne a Cseresznyés Pajta volt, ahol többek között kézműves foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A táborok helyszíne a Cseresznyés Pajta volt, ahol többek között kézműves foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– Ekkora tábor, ilyen nagy létszámmal még nem volt Pakson – mondta Borbás László, a Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója az Erzsébet-tábor programról, aminek keretében közel 440 általános iskolást táboroztattak 11 héten. Az előzményekről azt mondta, hogy az önkormányzat Erzsébet Tábor programként kívánta biztosítani a nyári gyermekfelügyeletet, amihez a feltételeknek megfelelő pályázó a Paks Kistérségi Szociális Központhoz Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata volt, megvalósító partnerük az Aktív Energia Egyesület. A lehetőség propagálásához az iskolák és a helyi média aktivitására is szükség volt, a sikeres pályázatnak ugyanis feltétele, hogy minden héten minimum húsz résztvevő legyen. Elnyerték a támogatást az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány pályázatán, az önkormányzat pedig átvállalta az önrészt, így a résztvevők ingyenesen táborozhattak.

– Voltak olyan hetek, amikor 100-120 gyermek táborozott a Cseresznyés Pajtában, de 30-40 fő alá nem mentünk egyik turnusban sem – ezt már Nagy Vivien táborvezető mondta. Arról is beszámolt, hogy a program megvalósításában a Csengey Dénes Kulturális Központ, az Ökocsiga Egyesület, az ASE kajak-kenu szakosztálya, a Csiga-Biga Mozgás- és Képességfejlesztő Alapítvány segítettek, a gyerekekre pedagógusok és önkéntesek vigyáztak. A kínálatban szerepelt többek között kézműveskedés, terápiás kutyás előadás, környezetvédelmi foglalkozás a Forráspont Energiaházban, sport, játék, sárkányhajózás, kirándulás és kisvasutazás a Gemencben, az utolsó pár héten pedig kirándulás a pécsi állatkertbe, illetve strandolás Fadd-Domboriban és Pakson.

A munka nagyon komoly adminisztrációval járt együtt, amit a családsegítő munkatársa, Balogh Bianka végzett, feltöltötte a szükséges dokumentumokat a pályázati felületre, és napi szinten aktualizálta az adatokat.

Nagy Vivien kiemelte, hogy szép számmal voltak olyan gyerekek, akik több hetet töltöttek a táborban, és olyanok is, akik végig ott voltak. Hozzátette, a visszajelzések szerint nagy segítség volt a napközis tábor a családoknak, és jól érezték magukat a gyerekek.