Megvédte címét a tavalyi bajnok a Dolfin Országos Bajnokságon

Fotó magánarchívum
Fotó magánarchívum

Immáron hagyományosan az Atomerőmű SE vitorlás szakcsoportjának rendezésében zajlott augusztus 30. és szeptember 2. között a Magyar Vitorlás Szövetség II. versenyosztályába tartozó Dolfin osztály Országos Bajnoksága.

Az előnevezett 14 egységből végül 10 hajó sorakozott fel az első napon az első futamra. Ez ugyan biztatóan indult, de a Balaton ezúttal sem hazudtolta meg önmagát: a szél rohamosan gyengült, majd el is állt, így a mezőny az első cirkáló szakaszt sem tudta teljesíteni. A nap hátralévő része parti halasztással telt, mivel pályaversenyzésre alkalmas szél már nem alakult ki.

A második nap ugyan parti halasztással indult, de a későbbiekben sikerült két gyenge szeles futamot megtartani. A két futam alapján kirajzolódni látszottak az erőviszonyok. Várhatóan a bajnoki címért a Seres Péter által kormányzott, címvédő D26-os Supppy és a Nedbál Noel vezette D28-as Orca fog csatázni, míg a dobogó alsó fokára három egység is bejelentkezett.

A helyezések tekintetében végül a harmadik nap adta meg a végső választ, a tó, az előrejelzéseknek megfelelően a szelesebb arcát mutatta, és az 5-11 csomós kelet-északkeleti szélben teljesítette a mezőny a napi maximálisan rendezhető négy futamot. A nap folyamán, a futamról futamra erősödő szélben egyre jobban eltávolodott a mezőnytől a két rivális, a címvédő Supppy és a kihívó Orca, akik felváltva nyerték a futamokat. Az élen olyannyira tapintható volt a feszültség, hogy mindkét egység egy-egy futamban hibázott a rajtnál és az adott futamot jelentős hátrányból kényszerült megkezdeni, ezt azonban az üldözők nem tudták kihasználni. A hibakorrigálásból aztán a Supppy jött ki kedvezőbben, hiszen míg ők az elrontott rajt után kitűnő vitorlázással, a mezőnyön átverekedve magukat meg sem álltak a második helyig, addig az Orca kockáztatott, és ez most nem bizonyult jó döntésnek, csak a negyedik helyet tudták behúzni. Mivel az első napról is volt már egy harmadik helyezésük, így lépéshátrányba kerültek a bajnoki címért folyó versenyben.

Ugyanakkor a vasárnap a szoros állás miatt izgalmas napnak ígérkezett, még semmi sem dőlt el a dobogó minden foka nyitott volt. Az időjárás azonban másként gondolta, és nem engedett több futamot, így az eredetileg tervezett kilencből hat (egy kiejtő) alapján dőlt el a 2018. évi magyar bajnoki cím a Dolfin osztályban.

Az összetett eredmények alapján megvédte címét a tavalyi bajnok, a Supppy. A győztes hajót a rendező klub, az ASE kalózosaiból összeállt csapat vitte. Seres Péter kormányos a Mészáros Miklós, Boromisza László, Nagy Róbert alkotta legénységgel vitorlázott a bajnokságon. Egy pont különbséggel szorult a második helyre az Orca TVSK – Nedbál Noel kormányos, Balogh Imre, Dulin György, Varga István. A dobogó harmadik helyére az Accenture csapata állhatott fel, ASE – Száva György kormányos, Faragó Gábor, Magos Katalin, Nagy Szilvia, Szalai Gábor, Zsombók Imre.

Szerző: Mészáros Miklós