A konzervgyár történetéről szóló kiállítással indult a Szépkorúak Hete programsorozat

A Szépkorúak Hete programsorozat, valamint a Konzervgyári Nyugdíjasklub fennállásának ötödik évfordulója alkalmából nyitottak kiállítást Volt egyszer egy konzervgyár címmel a Csengey Dénes Kulturális Központban. A Szépkorúak Hete rendezvénysorozatot október 1-én zárják.

Herczeg József a konzervgyár volt üzemvezetője nyitotta meg a tárlatot. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Herczeg József a konzervgyár volt üzemvezetője nyitotta meg a tárlatot. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Szabó Péter, Paks polgármestere köszöntőjében egyebek között arról beszélt, hogy a városvezetés célja, hogy a település robbanásszerű fejlődésének az itt élő időskorúak is a nyertesei legyenek. Herczeg József, a konzervgyár egykori üzemvezetője nyitotta meg a tárlatot. Felidézte, hogy már tízévesen a gyárban dolgozott, mesélt az eltelt évekről, és arról, miért zárták be 1999-ben az akkor 67 éves konzervgyárat, amely azóta is az egykori dolgozók szívében él. A Szépkorúak Hetét és az azt nyitó Volt egyszer egy konzervgyár című kiállítást is a Csengey Dénes Kulturális Központ szervezte. Tell Edit, az intézmény igazgatója elmondta, hogy elsősorban a gyári mindennapokat megörökítő fotók érkeztek felhívásukra, de a központ emeleti kiállítótermében jellegzetes konzervgyári ládát, szatyrot, címkéket, dokumentumokat is megtekinthetnek az érdeklődők, és belelapozhatnak Kródi József kiállítással azonos című könyvébe.

Ez a kép is látható a kiállításon. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Ez a kép is látható a kiállításon. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A kiállításmegnyitót követően a színházteremben az egykori konzervgyár hétköznapjaira tekintettek vissza, Bacsó Péter Szikrázó lányok című filmjét nézhették meg az érdeklődők. A Szépkorúak Hete rendezvénysorozat egész héten zajlik, a konzervgyár történetét felidéző kiállítás mellett számos programmal várják az időseket. A részletes program ide kattintva az eseménynaptárban napokra lebontva olvasható, de a programfüzetet is feltöltötték az oldalra a kulturális központ munkatársai.