Maggyűjtéssel óvják meg a pusztai árvalányhajat

Az új atomerőművi blokkok telephelye, valamint az építési munkálatok által érintett területek állatvilága mellett a védett növényfajok megóvására is kiemelt figyelmet fordít a Paks II. Zrt. Összhangban a 2017-ben jogerőre emelkedett környezetvédelmi engedély táj- és természetvédelmi előírásaival, a szükséges engedélyek birtokában, gondoskodnak a területen honos fajok fenntartásáról, írják a Paks II. Zrt. honlapján.

A Baranya Megyei Kormányhivatal 2016. szeptember 29-én adta ki a két új atomerőművi blokk létesítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyt, amely 2017-ben emelkedett jogerőre. Ennek táj- és természetvédelmi előírásai meghatározzák azokat a természetvédelmi feladatokat, amelyeket a létesítési munkákat megelőzően kell elvégezni, írják.

A 2018. április végén tartott természetvédelmi szempontú terepbejárások során ismételten megállapították, hogy a beruházási területen a védett pusztai árvalányhaj (latin nevén Stipa pennata) megtalálható. A faj génállományát maggyűjtéssel lehet a leghatékonyabban megőrizni.

A védett tollas szálkájú pusztai árvalányhaj állományból történő maggyűjtéshez a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala természetvédelmi engedélyt, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete pedig befogadó nyilatkozatot adott. Ezt követően kezdődött el a maggyűjtés.

Többszöri terepbejárás után 2018. május 16-án és május 17-én adódtak alkalmas körülmények a maggyűjtéshez, azaz a magok teljesen érettek voltak és az időjárás is megfelelt a feladat elvégzéséhez. A két nap alatt becslés szerint körülbelül 27 ezer magot gyűjtöttek be a szakemberek. A magokat tollas szálkával együtt, előírás szerint csomagolva Vácrátótra, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének restaurációs magbankjába szállították. A magok szakszerű tárolása biztosítja a védett növények génállományának megőrzését azzal, hogy a tervek szerint a magokat a beruházás befejezését követően ismételten elvetik, így biztosítva a populáció fennmaradását a területen, olvasható a honlapon.

Tollas szálkájú pusztai árvalányhaj. Fotó: www.paks2.hu
Tollas szálkájú pusztai árvalányhaj. Fotó: www.paks2.hu

/Forrás: www.paks2.hu/