Új kategóriát vezettek be a radioaktívhulladék-kezelésben

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Új kategóriát vezettek be a radioaktívhulladék-kezelésben, így a jövőben gazdaságosabbá válhat a tárolás. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapján tette közzé, hogy javaslatukra a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásának megfelelően vezették be a „nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok” osztályát. A nemzetközi osztályozást azért bővítették ki, mert az újonnan bevezetett hulladéktípus megfelelően biztonságos végleges elhelyezése egyszerűbb módon, szerényebb anyagi ráfordítással is megvalósítható – írják.

Korábban a radioaktív hulladékokat két csoportba sorolták: nagy, illetve kis és közepes aktivitású kategóriákba. Az új szabályozás szerint nagyon kis aktivitásúnak minősülnek azok a hulladékok, amelyekben csak a 30 évnél rövidebb felezési idejű radioaktív izotópok koncentrációja haladja meg a felszabadítható radioaktív hulladékokra vonatkozó korlátokat – közölte az OAH az MTI-vel.

A Magyarországon keletkező radioaktív hulladékok kezelése a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.) feladata. Mivel ennek a tevékenységnek több évtizedes, esetenként évszázados időtávokat kell átfognia, így az RHK Kft. munkájának fontos része a hosszútávú stratégiai tervezés. A hazai tervezés és a nemzetközi gyakorlat is azt mutatja, hogy az atomerőművek leszerelése során keletkező hulladékok döntő része nagyon kis aktivitású. Ennek kezelése – különös tekintettel a végleges elhelyezésre – vele egyenértékű biztonsági szinten, de lényegesen egyszerűbben és gazdaságosabban is megoldható, mint ahogy az jelenleg a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok esetén már hazánkban is működik. Így több kezdeményezés indult a magyarországi radioaktívhulladék-kategóriák bővítésére – olvasható az OAH honlapján közzétett összefoglalóban.

Az új kategóriába sorolt hulladékok végleges elhelyezését biztosító tárolók biztonsági követelményeiről és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről szóló kormányrendelet-tervezetet az OAH kidolgozta, és megkezdte egyeztetését az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Az MTI beszámolója szerint a legtöbb nagyon kis aktivitású hulladék a nukleáris létesítmények leszerelésekor keletkezik; olyan beton- és fémelemek tartoznak ide, amelyek a radioaktív közeggel érintkeznek, dekontaminálásuk és leszerelésük után radioaktivitásuk kis mértékben meghaladja a felszabadítható radioaktív hulladékokra vonatkozó követelményeket.

A kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésére vonatkozó nemzeti program szerint a paksi atomerőmű leszerelése 2062-ben kezdődik. A program becslése szerint összesen 27 ezer köbméter radioaktív hulladék keletkezik, amelynek várhatóan igen nagy része, mintegy 22 ezer köbméter lesz nagyon kis aktivitású.

Az RHK Kft. az MTI érdeklődésére úgy tájékoztatott, hogy a paksi atomerőműben keletkező kis és közepes aktivitású hulladékokat a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, az egészségügyben, kutatásban, mezőgazdaságban és iparban keletkező hulladékokat pedig a Püspökszilágyiban működő Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló fogadja. Eddig a nagyon kis aktivitású hulladékokat a kis és közepes aktivitásúak részeként kezelték, a nemzetközi gyakorlat azonban azt igazolta, hogy az ebbe a kategóriába eső védőfelszerelések, szerszámok, betontörmelékek biztonságosan kezelhetőek felszíni, földmedrű tárolókban. Ilyenek már évtizedek óta biztonságosan üzemelnek például Spanyolországban és Franciaországban. Az RHK szerint ezek a tárolók a biztonság színvonalának megtartása mellett sokkal kevésbé költséges műszaki megoldást jelentenek a nagyon kis aktivitású hulladékok végleges elhelyezésére.