Requiem ’56 ünnepi emlékhét Paks

A Helló, náci! című színházi nevelési előadással kezdődött a Requiem ’56 ünnepi emlékhét október 15-én a Csengey Dénes Kulturális Központ szervezésében. Az emlékhéten számos programot tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Középiskolások részvételével mutatta be a kaposvári Csiky Gergely Színház a Helló Náci! című tantermi drámát a Requiem ’56 ünnepi emlékhét első rendezvényeként a Csengey Dénes Kulturális Központban. Ezen a napon a Filmbarátok Klubja is 1956-ot idézte fel: Pólya Judit középiskolai tanár ajánlotta az Amerikai rapszódia című filmdrámát. A programok a kulturális központ szervezésében zajlottak, így kedden a Tuba János vers-és prózamondó verseny is. Tell Edit, az intézmény ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Tuba János tanár nevét át tudják adni az emlékezetnek azzal, hogy versmondó versenyt rendeznek a tiszteletére. Hozzátette: mindennek örül, ami közlés a mai világban, legyen az óvodás, iskolás, vagy felnőtt, ha el szeretné mondani a gondolatait, annak helyet kell adni. Fontos, hogy a versünneppel is emléket állítsanak 1956-nak. A versmondó versenyen kilencen léptek színpadra általános iskolástól az idős korosztályig, valamennyien 1956 emlékezetét idéző művel. Az előadásokat kéttagú zsűri értékelte: Tell Edit, valamint Acsádi Rozália, többkötetes író, pedagógus.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az emlékhét további programjai között rendhagyó történelemóra szerepel, melyet az Energetikai Szakgimnáziumban tartott a középiskolásoknak Dr. Katona Attila szombathelyi egyetemi tanár, intézetigazgató. Ugyancsak ő A sokszínűség zavara. Tudomány és emlékezet 1956 címmel felnőtteknek szóló előadást tartott szerdán a kulturális központban. Pénteken iskolai emlékműsoroknak, megemlékezéseknek ad helyet a kulturális központ. Október 23-án 15 órakor az 1956-os emlékműnél lesz városi megemlékezés, 17 órára pedig a kulturális központba várják a lakosságot, az esten átadják a Pro Urbe emlékérmet, és megtartják a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjkiosztóját.