Továbbra sem befolyásolja az atomerőmű működését az alacsony vízállás

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése 2018.10.17.
Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése 2018.10.17.

A korábban előrejelzetthez képest némileg előbb éri el a rekord alacsony vízszintet a Duna Paksnál. Várhatóan az éjszaka folyamán megközelíti és eléri az alacsonyvizes intézkedési terv 3. fokozatát jelentő szintet, ezért a szakemberek már a késő délutáni órákban elrendelték a hármas fokozat életbe lépetését és a szükséges beavatkozások végrehajtását – olvasható az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. honlapján.

Mint írják, ennek keretében az atomerőmű és az illetékes vízügyi igazgatóság szakemberei a holnapi nap folyamán megkezdik a biztonsági rendszerek folyamatos hűtővíz ellátásához szükséges kisegítő szivattyúk telepítését, amit abban az esetben is végrehajtanak (ekkor már védelmi gyakorlattá minősítve), ha a Duna vízszintje az előrejelzéseknek megfelelően pénteken visszaáll a 3. fokozat elrendelése előtti, tehát 2. (kisvizes) szintre.

Mint korábban írtuk, ilyenkor az úgynevezett Pajtás szivattyúk beüzemelésével biztosítják a szükséges hűtővíz-mennyiséget. Mindez – mint hangsúlyozzák – nem befolyásolja az atomerőmű működésének biztonságosságát és az ellátásbiztonságot sem.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) korábban úgy tájékoztatott, hogy kedden Budapestnél 71 éves rekord dőlt meg. Az 1947. november 6-án rögzített értéknél két centiméterrel mértek alacsonyabbat.
Ugyanezen a napon a Budapest alatti szakaszon is több helyen megdőlt a valaha mért legkisebb vízszintként rögzített rekord, így Adonynál, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domborinál.

A hydroinfo.hu-n közzétett előrejelzés szerint csütörtök reggel 7 órakor lesz a legalacsonyabb Paksnál a Duna, mégpedig mínusz 88 centiméter, ami hozzávetőleg 20 centiméterrel kevesebb, mint az augusztusi érték.