Átadták a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjait

Az anyanyelvi kultúra, a művészet, a tanulmányi munka és a sport területén kimagasló eredményt elérő diákok és a felkészítők tevékenységének elismerése, ösztönzésük a további sikerekre, eredményekre – ez a célja a Paks Város Önkormányzata és a Paksi Atomerő által létrehozott Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítványnak. A szervezet idei pályázatának keretében nyolc díjat adtak át a diákok körében, valamint egy felkészítő pedagógus is elismerést vehetett át az október 23-i városi ünnepi esten. A díjakat Dávid József, az alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója és Szabó Péter, Paks polgármestere adták át.

 

Sport:

Nagy Dominika Ágnes a Paksi Sportegyesület ritmikus gimnasztika szakosztályában tornázik. Pályafutását Falusi Líviánál kezdte a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. A sportág diákolimpiai versenyeire készültek csoportos gimnasztika kategóriában. A versenysorozat legszebb eredményét tavaly érte el, amikor három társával az országos döntőben második helyezést értek el. Később Hermesz Anita segítségével először trió, majd egyéni versenyeken szerepelt. Kezdetben szabadidő kategóriában ért el szép sikereket csapattársaival együtt, a Berczik Sára Emlékverseny országos döntőjét 2015-ben megnyerték. Az egyéni versenyeken először szabadidő kategóriában, majd versenykategóriában is országos döntőbe jutott. 2018 szeptemberében az országos döntőn buzogánygyakorlatával bronzérmet szerzett. Szerepelt különböző kupákon, számos aranyérmet és aranyminősítést nyert. A sport mellett az iskolában is szépen teljesít, matematika és nyelvtan versenyeken vesz részt. Tanulmányi munkáját iskolája Rákóczi oklevéllel jutalmazta.

Prókai Boglárka, a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola hatodik osztályos tanulója, aki kitartó szorgalmával és hatalmas akaraterejével éri el céljait. A vizes sportok szerelmese, a versenyszerű kajakozás mellett a vitorlázás alapjait is elsajátította. A Heraklész Fizikai Felmérő Magyar Bajnokságon harmadik, a Diákolimpia MK-1 2000 m-en első helyezést ért el. Edzői Tóth Márton és Feil Imre, osztályfőnöke Kákainé Sebestyén Judit.

A Deák Lányok floorballcsapat, azaz Fritz Dorka, Pritz Eszter, Tell Réka, Rauth Hanna, Pruzsenszki Éva, Feczer Kitti és Bodajki Zorka az alsó tagozatban kezdtek floorballozni, de igazán komoly sikereket felső tagozatban értek el. Nagy izgalmak között nyerték a kispályás diákolimpiát többször is vesztett helyzetből. Nagypályán harmadik helyezést értek el. Az V. korcsoport unihokiban visszaszerezték az első helyet veretlenül. Mindehhez hozzájárult, hogy a korosztályos országos U15-ös bajnokságban rendszeresen játszottak az elmúlt két évben, ahol a 2017/2018-as évben bajnokok lettek. A floorball mellett több sportág diákolimpiai versenyein is részt vettek – röplabda, kézilabda, atlétikai sportágakban – több-kevesebb sikerrel (pl. röplabda megyei harmadik hely). A lányok a sport mellett a tanulásban is jól teljesítettek, mindegyikük kitűnő vagy jeles tanuló. Felkészítő tanáraik Klopcsikné Somorjai Mária és Poór József.

Prantner Zoltán az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium villamosipar és elektronika ágazat tizedik évfolyamos tanulója. Kiváló tanulmányi eredménye mellett a sportban is jeleskedik, több sportágban is sikeresen szerepelt országos és nemzetközi versenyeken. A fő sportága a labdarúgás, a PFC U19-es csapatának meghatározó tagja, velük az országos bajnokságban negyedik helyezést ért el. A labdarúgás mellett az atlétika különböző ágaiban ért még el kiemelkedő eredményeket: a diákolimpián az országos döntőben 3000 m-es síkfutásban ötödik lett. Terepfutó diákbajnokságon harmadikként ért célba. Atlétika Ifjúsági Magyar Liga döntőben 2000 m-es akadályfutásban harmadik, 3000 m-es síkfutásban 8. lett. A hegyifutó világbajnokságon országunkat képviselve 36. lett. Felkészítésében segítették Adorján György, Nagy Lajos, Scherer Tamás és Strasszerné Kindl Judit.

 

Közép- és felsőfokú tanulmányok:

Röhnberg Melinda, az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium környezetvédelem ágazat 11. évfolyamos tanulója megyei, regionális és országos szintű versenyek rendszeres résztvevője. Legutóbbi kiemelkedő eredményei a Pécsi Tudományegyetem Nagy István Országos Földtudományi Pályázatára készített dolgozatával elért első helyezése, valamint a Miskolci Egyetem által szervezett XI. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián elért harmadik helyezése. Az egyéni versenyeken kívül különböző csapatversenyeknek is aktív résztvevője. Tehetséges fiatal, aki a felkészülések során önálló ötletekkel rukkolt elő, innovatív gondolataival, kutatásokkal színesítette munkáját. Iskolai és városi rendezvényeken több alkalommal szerepet vállalt, a diákönkormányzat aktív tagja. Felterjesztő, felkészítő tanára Madár Otília.

Prantner József az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium tizenkettedik évfolyamos tanulója. Elsősorban a szakmai és reál tantárgyakból volt kiemelkedő. A középiskolában eltöltött négy év alatt mindvégig példaként lehetett állítani osztálytársai elé, kivételes tehetségéhez nagyfokú szorgalom is társul. Tizenegyedik évfolyamosként az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen különdíjat kapott a pályamunkájáért. A 2017/2018-as tanévben első helyezést ért el az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének országos döntőjében, villamos és elektronika ágazaton. Az iskola stúdiójának tagjaként is szerepet vállalt a közösségi életben. Az iskola és az atomerőmű szervezésének keretei között részt vett a fizika valamint a villamos szakmák népszerűsítésében is. Felterjesztő, felkészítő tanára Csanádi Zoltán.

 

Képzőművészet:

Salamon Tamás a Paksi Vak Bottyán Gimnázium 12.H osztályos tanulója. Négy éve foglalkozik rajzolással a Paksi Képzőművészei Iskolában Takács Éva tanítványaként. Tamás esetében a rajz valóban a vonal mint elemi kifejezőeszköz tudatos használatát jelenti. Rajzai részletgazdag, pontosan átgondol munkák, amelyeknek minden egyes momentuma az ábrázolt jelenet/szituáció és karakter világát élesítik, kristályosítják. Ilyen formán Tamás  – elsőre a képregények vizuális nyelvét idéző – alkotásai meglepően koncentrált alkotói attitűdöt feltételeznek, amelyek talán éppen létrehozójuk különleges lényeglátása révén tudnak sokkal többet mondani arról a világról, amely tűnhet bár elképzeltnek, de valahogyan mégis a jelen valóság egy különös rétegére utal. Elmélyült, kifejező és egyéni hangon.
Tehetségét ez idáig számos iskolai és városi kiállításon csodálhattuk meg.

Kolki Hanna a Paksi Vak Bottyán Gimnázium 11. osztályos tanulója. Most 17 éves, de már a zene, a film és a képzőművészetek kifejező közegében is otthonosan mozog. A Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskolában klarinétozott és furulyázott, majd a hangok világa után a gimnáziumi rajzkörben és a Paksi Képzőművészeti Iskolában – Takács Éva tanítványaként – a színek harmóniáját kezdte kutatni. Hanna kedvenc témája az ember. Legyen szó valós személyről esetleg egy közeli barátról vagy éppen elképzelt karakterről, rajzain keresztül mindig megtudunk valami igazán fontosat a képtérben ábrázoltról. Ennek oka talán az alkotó bátor, kísérletező figyelmében rejlik, ami mögött egy reflektív, érzékeny, a világra nyitott személyiség rejtőzik.

 

Tehetséggondozás:

Győrfiné Körhegyi Mária tizennégy éve tanít angol nyelvet az Energetikai Szakgimnázium és Kollégiumban. Tanítványa, Nagy Levente az elmúlt években a Tolna megyei középiskolai angol műfordító versenyen többször megszerezte a második helyet, az országos középiskolai angol nyelvi versenyen pedig harmadik és ötödik helyen végzett. Ezen a versenyen együtt mérik össze tudásukat szakgimnáziumban tanulók, valamint gimnáziumban és kéttannyelvű gimnáziumban tanulók, akik nagyobb óraszámban tanulják a nyelvet. Ezért is dicséretes a felkészítő tanár és tanítványa teljesítménye. A tanárnő többször szervezett diákjainak angliai tanulmányutat, a 2015/2016-os tanévtől pedig orosznyelv-szakkört vezet.

A Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjazottjai. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjazottjai. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök