Városi megemlékezést tartottak az 1956-os emlékműnél

 

Bana János, Paks alpolgármestere beszédet mond az 1956-os emlékműnél. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Bana János, Paks alpolgármestere beszédet mond az 1956-os emlékműnél. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Emlékezzünk mindenkire, akik saját akaratukból, és azokra is, akik az eseményekkel sodródva, de részeseivé váltak ennek a nagyszerű és erkölcsileg felemelő harcnak, a szabadságért vívott küzdelemnek – mondta Bana János alpolgármester az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulójára szervezett városi ünnepségen tartott beszédében.

Azt mondta, ahogyan a magyar történelemben már sokszor megtörtént, az elnyomó hatalom külső segítséggel leverte a forradalmat és megkezdhette a megtorlást, az igaz hazafiak testi, lelki és erkölcsi megsemmisítését. – Bárhol, ahol az ellenállás legkisebb csírája is megjelent az országban, kegyetlen megtorlás következett. Így történt ez Pakson is – emlékeztetett.

Beszélt arról, hogy azok közül akik megélték az 1956-os forradalmat és valós emlékekkel rendelkeznek az eseményekről, egyre kevesebben vannak velünk ezeken az ünnepi napokon. A fiatalok közül néhányan a családtagok megélt emlékeiből, de többségük csak a történelemórákon, megemlékezéseken, könyvekből ismerheti meg a lezajlott eseményeket, esetleg lelkes helytörténészek kutatásaiból azt, hogy mi történt ezekben az időkben lakhelyükön vagy annak környezetében. – Egyre halványabbak és távolabbiak a történések, az 1956-os események. A gyorsuló világ, a ránk zúduló információk tömege elnyomja a fontos dolgokat, gyengíti a társadalmi emlékezetet. Sokszor formálissá és egysíkúvá válnak ünnepeink, a felnövekvő nemzedék egy része nem is érti ezen ünnepek fontosságát és jelentőségét – hangsúlyozta Bana János.

Az alpolgármester feltette a kérdést: Mi a feladatunk és felelősségünk? – A legfontosabb az, hogy megtanítsuk a fiatalokat arra, milyen fontos a hagyományok ápolása, a múlt megismerése ahhoz, hogy a jövőben ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, melyek miatt veszélybe kerülhet hazánk, szabadságunk, függetlenségünk – emelte ki, majd folytatta: – Mit üzen tehát ’56 forradalma és szabadságharca nekünk ma itt Pakson. Egy olyan városban, mely évtizedek óta az átlagostól eltérő lehetőségekkel rendelkezik, ahol évtizedek óta megszoktunk egy életformát, napi városi ritmust, és amely egy hatalmas, a város minden polgárát megpróbáló változás küszöbén áll?

– Először is azt, hogy minden élethelyzetben szükség van az összefogásra, közös akaratra, mely minden korosztályt érint. Hogy a változás sokszor elemi érdeke egy országnak vagy egy város közösségének is. Céljainkat csak közösen tervezve, a város érdekeit szem előtt tartva, ha szükséges, egyéni érdekeinket feladva érhetjük el – húzta alá az alpolgármester.

– A mai ünnep arra is rámutat, hogy mindezt nem idegenektől, más népek történelméből, hanem saját múltunkból tanulhatjuk meg, amire emlékezni, belőle mindennapjainkhoz erőt meríteni nemcsak kötelességünk, de elemi érdekünk is – zárta gondolatait Bana János.

A megemlékezésen közreműködött Szabó Dávid előadó és a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara, vezényelt Tóth János. Az ünnepség zárásaként koszorúztak a Városháza előtt álló emlékműnél.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A városi megemlékezés 17 órakor a Csengey Dénes Kulturális Központban folytatódik. Az esten átadják a Pro Urbe emlékérmet, és megtartják a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjkiosztóját. Ünnepi műsort adnak a Paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium felső tagozatos és gimnáziumi tagozatos diákjai Ne tűrd! címmel.