Ismét névleges teljesítményen üzemel a hűtővízszűrők tisztítása miatt leterhelt két atomerőművi blokk

A Paksi Atomerőmű vezénylőterme. Fotó: Vida Tünde
A Paksi Atomerőmű vezénylőterme. Fotó: Paksi Hírnök archív

Ismét névleges teljesítményen üzemel a hűtővízszűrők tisztítása miatt leterhelt két atomerőművi blokk. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. honlapján tette közzé szerdán, hogy délután fél 4-től kétszázötven megawattal csökkentik 3. és 4. blokkok teljesítményét. Mint írják: az elmúlt időszak alacsony dunai vízállásának köszönhetően az erőmű hűtővízrendszeréhez tartozó szivattyúk szűrői nagyobb szennyezőanyag-terhelésnek voltak kitéve. Emiatt a két blokkhoz tartozó 2-2 turbinát egyenként 62,5 megawattal leterhelték, a szakemberek pedig hozzáfogtak a szűrők tisztításához. Ennek végeztével a két reaktorblokk ismét névleges teljesítményen üzemel. A műveletnek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs, azt a szabályok betartásával, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt.-vel egyeztetve végezték – olvasható az erőmű honlapján.

Ugyanitt adták hírül, hogy a 2. blokkot október 20-án egy dízelgenerátor hibája miatt leállították. Ezt a tervek szerint október 31-én helyezik üzembe.
A társaság közlése szerint a Duna alacsony vízszintje miatt október 17-én elrendelték az intézkedési terv hármas fokozatát. A vízszint enyhe emelkedése miatt október 21-től újra a 2. (kisvizes) fokozat van érvényben.