A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója (b.), Süli János miniszter (k.) és Mittler István, a társaság kommunikációs igazgatója (j.) a Magyarországi nemzetiségek bizottsága paksi kihelyezett ülésén. Fotó: Paks II. Zrt.
Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója (b.), Süli János miniszter (k.) és Mittler István, a társaság kommunikációs igazgatója (j.) a Magyarországi nemzetiségek bizottsága paksi kihelyezett ülésén. Fotó: Paks II. Zrt.

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson, amelynek keretében Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter, Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója és Mittler István, a társaság kommunikációs igazgatója tájékoztatást adott az új atomerőművi blokkok létesítéséről.

A Nukleáris Biztonsági Szabályzatban szereplő elvárásoknak mindenben eleget tevő, „Fukusima-álló”, ún. 3+ generációs, modern blokkok épülnek Pakson – mondta el Süli János miniszter a Magyarországi nemzetiségek bizottsága Pakson tartott kihelyezett ülésén.
A bizottság tagjai az ülést megelőzően látogatást tettek a Paksi Atomerőműben, így annak tevékenységéről és az atomerőművi kapacitást hosszú távon fenntartó beruházás részleteiről is első kézből kaptak tájékoztatást.

Süli János beszélt arról, hogy több mint háromszáz engedéllyel rendelkezik a Paks II. projekt. A jogerős környezetvédelmi és telephelyengedély kiadását minden körülményre kiterjedő elemzések alapozták meg. Az aktuális feladat a műszaki megfelelőséget igazoló létesítési engedély kérelem elkészítése. Ennek kapcsán a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, a világszerte 47 blokkot építő orosz féllel abban állapodtak meg, hogy uniós gyakorlattal rendelkező szakemberek bevonásával biztosítja a terv honosításához szükséges tervezői erőforrást és jogosultságot.
A szerződésben foglalt hazai beszállítói arány teljesítését kiemelt célnak nevezte a miniszter. Hangsúlyozta, hogy az átképzés és szakképzés mellett a hazai vállalkozások felkészítését is segítik.

Süli János kitért az elmúlt hetek időjárásának európai árampiacra gyakorolt hatására is. Rámutatott, hogy hazánk villamosenergia-fogyasztása évről évre nő, kielégítésére nincs elegendő hazai kapacitás. Véleménye szerint az importarány idén elérheti a 35%-ot, ami jelentős ellátásbiztonsági kockázatot rejt. Ezért is fontos, hogy a Paks II. projekt révén a hazai atomerőműben megtermelt villamos energia mennyisége hosszú távon biztosított legyen.

Kérdésre válaszolva Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a projekt műszaki és pénzügyi feltételei biztosítottak.
Ritter Imre elnök zárszavában leszögezte, mivel minden takarékosságra való törekvés ellenére az ország áramigénye nőni fog, az ellátást a Paks II. beruházás nélkül nem lehet megoldani.

(X)