Téli üzemmód a Magyar Közútnál

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

November 10-től téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az országosan 32 ezer kilométernyi gyorsforgalmi, fő- és mellékút üzemeltetéséért felelős cég 93 mérnökségen keresztül, több mint 4100 fővel és 1000 munkagéppel, éjjel-nappali ügyelettel látja majd el feladatát.

A téli hónapokban a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés. Az előttük álló időszakban a több mint 4 ezer dolgozójuk 12 órás váltott műszakban dolgozik. Ehhez összesen 814 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjármű áll rendelkezésre, de ezeken kívül 143 rakodógép és 122 hómaró adapterrel is felszerelhető gép teljesít szolgálatot.

A társaság az idei szezonra 113699 tonna útszóró só, 339 tonna kálcium-klorid granulátum, 353321 liter kálcium-klorid oldat és 14431 tonna érdesítő anyag beszerzéséről gondoskodott. Ám ez még nem minden, a nagyobb hófúvások elkerülése érdekében 520 kilométernyi hófogó rácsot és hálót helyeztek ki az utak mellé.

Pakson a napokban tartották a megyei gépszemlét. A tájékoztatóval egybekötött rendezvényen a Magyar Közút NZrt. megyei üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője azt mondta, a paksi mérnökségen 8 munkagép szolgálja a téli hóeltakarítást és síkosságmentesítést.

A társaság folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülnie az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén téliesebb útviszonyok várhatók. A szakemberek mindenképpen arra kérik az autósokat, hogy a nyári autógumikat még a tartós fagyok előtt cseréljék télire. Ha pedig hóban indulnak el, legyen tele a tank, vigyenek magukkal élelmet, innivalót és pokrócot is.

A Magyar Közút megyei diszpécserközpontokat is üzemeltet, a 06-1-366-24-00 telefonszámon bárki tájékozódhat az útviszonyokról és a forgalmi helyzetről, ezen kívül internetes felületeken a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalakon is.