Önkormányzati cégek tőkéjének emeléséről döntött a testület

A Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. és a DC Dunakom Zrt. tevékenységéről szóló beszámolók elfogadását követően hatodik alkalommal módosította idei költségvetési rendeletét a képviselő-testület. Az indoklásban Szabó Péter polgármester arról tájékoztatott, hogy egyrészt a bevételi oldalon megjelent a korábban értékesített önkormányzati terület vonatkozásában az eladásból származó 1. 8 milliárd forintos bevétel, melyet területvásárlásra fordítanak, a vállalkozói övezet kialakítását segítendő. Az előkészítésre munkacsoport alakult, az övezet alapjául szolgáló ingatlan tulajdonjogát, annak kiválasztását követően a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt. (PFV Zrt) fogja megszerezni. Ennek első lépcsőjeként a PFV Zrt. jegyzett tőkéjének emeléséről határozott a testület. Az ázsiós tőkeemlés során a Zrt. jegyzett tőkéjét tízmillió forinttal, tőketartalékát pedig 1.490 millió forinttal emelték meg az önkormányzat 2018. évi költségvetésének terhére. – Nemcsak az erőmű beruházás miatt ide érkező, hanem a városban már működő cégek számára is szeretnénk majd lehetőséget biztosítani vállalkozásra ezen a területen – hangsúlyozta a polgármester. A költségvetést módosította a DC Dunakom Zrt. ázsiós tőkeemelése is, melyet ugyancsak egyhangú szavazattal fogadott el a képviselő-testület. – A kötelező önkormányzati feladatok ellátásával foglakozó település és városüzemeltetési cég működésének szinten tartáshoz elkerülhetetlen volt a Zrt. feltőkésítése, ezért döntöttek a 148 millió forint eszközbeszerzésre, és fejlesztésre fordítható összeg rendelkezésre bocsátásáról – tájékoztatott Szabó Péter. A költségvetési rendelet módosításakor megemelték egyebek mellett a rendezvényekre fordítható keretet, kétszázmillió forint támogatás megítéléséről határoztak az Atomerőmű Sportegyesület számára, illetve döntöttek a Fortuna Rádió részére ötmillió forint támogatás megítéléséről.

A lakások és helyiségek bérletéről szóló rendelet módosítását többek között az önkormányzati bérlakások fenntarthatóságának támogatása, a bérlakás-gazdálkodás hatékonyságának növelése, a döntéshozatal és az együttműködés segítése indokolta. A módosított rendeletben újragondolták a bérbeadó és a bérlő jogait, különös tekintettel a karbantartási feladatokra, egységesítették a bérlőkijelölési rendet, valamint a bérlőkijelölésnél közreműködő szakmai bizottságban szociális munkás is dolgozik majd – tájékoztatott a polgármester.

Döntött arról is a grémium, hogy dr. Kiss Péter, a jogi, ügyrendi és pénzügyi bizottság tagjának javaslatára a magassági vonalak, magassági pontok ismét megjelennek a Helyi Építési Szabályzatában (HÉSZ), a korábban hatályos rendeletnek megfelelően.

A paksi atomerőmű a HÉSZ előírásoknak megfelelve telepítési tanulmánytervet készített az erőmű északi és déli bekötő útjai közötti K-Z/ae jelű építési övezetre, ahol egyebek mellett körforgalom, új múzeumépület, új buszpályaudvar és irodaház is épülhet. Ezt is véleményezte a testület novemberi ülésén. Szabó Péter polgármester arról tájékoztatott, hogy zajlanak az egyeztetések az atomerőmű vezetésével az új városközpont kialakítása kapcsán, a megbeszélések tárgya többek között az Atomenergetikai Múzeum új székhelye.

Harminc véleményező jelentkezett be partnerként a tervezett tehermentesítő út nyomvonalával kapcsolatban indított eljárásba, szinte mindannyian a nyomvonal módosítását kérték, például a várható zajterhelés miatt. A szakemberek megvizsgálták a kéréseket. Kovács Sándor alpolgármester arra tett javaslatot, vegyék figyelembe a lakossági észrevételeket, hogy ne lehetetlenítsenek el olyan több évtizede a területen működő vállalkozásokat, mint a Pálma Lovasudvar. Szabó Péter a módosító javaslatra tekintettel a tervezett nyomvonal változtatására tett javaslatot, miszerint körülbelül az autópálya felé kétszáz méterrel, a lakóövezet mellett épüljön majd meg az út. Dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyző a napirend tárgyalásakor arra hívta fel a figyelmet, hogy egy éve fogadta be a szakhatóság az elkerülő útra vonatkozó terveket. Azt mondta, ez nem önkormányzati hatáskörbe tartozó ügy, nem az önkormány dönt, nem a város felelőssége, hogy egy éve húzódik az engedélyezési eljárás.

Arról is döntött a testület, hogy pályázatot nyújt be az önkormányzat a Belügyminisztériumhoz a hajléktalanok nappali melegedője meghosszabbított nyitva tartásának finanszírozásához. Az igényelt összeg közel kétmillió forint.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök