A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

Fotó: Paks II. Atomerőmű Zrt.
Fotó: Paks II. Zrt.

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az atomenergia hazai használatát is bemutató interaktív kamiont is megismerhették annak a nemzetközi kommunikációs workshopnak a résztvevői, amelynek Paks adott otthont november 13-16. között.

A nukleáris kommunikáció új módszereiről és a kihívásokról tanácskoztak közel tucatnyi ország szakemberei Pakson, a WANO (Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége) MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel és Paks II. Zrt.-vel közösen rendezett konferenciáján. A szakemberek tájékoztatást kaptak a Paks II. projekt aktualitásairól is.

Köszöntőjében Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója Süli János miniszter üzenetét is tolmácsolva hangsúlyozta, hogy a két új blokk építése a hazai nukleáris kapacitás megtartását szolgálja, hiszen a jelenleg működő négy blokk a ’30-as években üzemidejének végéhez ér. – Magyarország adottságai mellett kizárólag az atomerőmű képes ipari mennyiségben, üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül, biztonságosan, megfizethető áron villamos energiát termelni a hosszú távú ellátásbiztonságot garantálva. Ezért született döntés két VVER-1200-as blokk létesítéséről – húzta alá a vezérigazgató. Kiemelte: a konferencia résztvevői számára nem kérdés, hogy az atomenergia kiforrott technológia, alkalmazása pedig klímavédelmi célokat is szolgál.

Leber Ferenc, a Paks II. Zrt. vezérigazgatói kabinetvezetője bemutatta a magyar villamosenergia-rendszert, beszélt a kiválasztott blokktípusról és biztonsági jellemzőiről. Kitért arra is, hogy a cég 2016 óta tagja a WANO-nak, aktívan részt vesz annak munkájában.

Dr. Hugyecz Attila vezérigazgatói főtanácsadó (Paks II. Zrt.) mutatta be a résztvevőknek a projekt nemzeti és EU-s jóváhagyási folyamatát a 2009-es parlamenti döntéstől kiindulva. Kitért a környezeti hatásvizsgálathoz kapcsolódó sokrétű lakossági tájékoztatásra, és felidézte azt is, hogy az Európai Bizottság minden, a projektet érintő vizsgálatot lezárt.

A konferencián a Paks II. interaktív kamionját testközelből is megismerhették a szakemberek, a jármű ugyanis a workshop első napján Pakson állomásozott. – A személyes találkozás és a közvetlen tájékoztatás bír legnagyobb kommunikációs erővel. Ezt szolgálja a mozgó kiállítás – mondta el Szeri Balázs kommunikációs főszakértő (Paks II. Zrt.), aki arról is beszélt, hogy máig közel 350 ezer vendéget fogadott a jármű.

Mittly Ágnes vezető kommunikációs szakértő (Paks II. Zrt.) a cég belső kommunikációjáról, illetve az azzal összefüggő tervekről tartott előadást, majd a jelenlévők megosztották egymással e téren szerzett tapasztalataikat, ötleteiket.

A workshop keretében számos további előadás révén is lehetőség adódott a tapasztalatcserére a témák széles spektrumát érintve a belső kommunikációtól kezdve egészen a közösségi média szerepéig.

(X)