Közel háromszázan álltak színpadra a Ki mit tud?-on

Tizennegyedik alkalommal tartották meg a Ki mit tud? elnevezésű tehetségkutatót a Csengey Dénes Kulturális Központban. A rendezvényre mintegy háromszáz gyermek és fiatal jelentkezett, akik több kategóriában mérettették meg magukat rangos szakmai zsűrik előtt.

A tehetségkutatót – melyre Paks és kistérsége mellett Szekszárdról, Dunaújvárosból, Budapestről, Pápáról és Viskről is érkeztek résztvevők – Szabó Péter, Paks polgármestere nyitotta meg. A jelentkezők meghallgatása párhuzamosan zajlott a kulturális központ klubhelyiségeiben illetve a nagyszínpadon ének-népdal, vers-és prózamondás (alsó és felső tagozatos, illetve középiskolás korcsoportban), mesemondás, valamint tánc kategóriákban. A fellépőket rangos szakmai zsűrik értékelték, és arany, ezüst, valamint bronzminősítéseket és különdíjakat osztottak ki. Kiss-Fodor Melinda szervező elmondta: idén nem indult a hangszeres zene kategória, a legnépszerűbb pedig az ének kategória volt, ahol négy aranyminősítést osztott ki a zsűri. Wiegmann Alfréd, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke nem először vett részt a tehetségkutató produkcióinak elbírálásában. Érdekesnek, újszerűnek tartja, hogy több kevéssé ismert szerzőtől hoztak verseket, prózákat a gyerekek, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak, néhányan egyenesen elvarázsolták a zsűrit. Mintegy hatvan díjat adtak át az esti gálaműsoron, melynek megnyitóján Tell Edit, a kulturális központ ügyvezető igazgatója köszönetet mondott a fellépőknek, felkészítőiknek valamint az intézmény munkatársainak a nagyszabású rendezvény lebonyolításáért. A gálán valamennyi kategóriából bemutatkozhatott egy-egy fellépő. (Eredmények a kép alatt.)

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A 2018-as Ki mit tud?-on a következő eredmények születtek:

Ének-népdal kategória
arany minősítés: Mészáros Mónika, Nemes Tímea, Szilágyi Nóra népdaltriója, Nemes Tímea
ezüst minősítés: Szucsán Etelka Sára,Volf Nóra
bronz minősítés: Novák Eszter, Mészáros Mónika
különdíj: Kovács Fanni

Vers- és prózamondás kategória alsó tagozatos korcsoport:
arany minősítés: Halasi Lőrinc, Frei Márton, Reményi Réka
ezüst minősítés: Tornai József András, Kerékgyártó Viktória, Horváth Boglárka
bronz minősítés: Kollár Barka Mária, Feil Sarolta, Kenyeres Máté, Farkas Rege Napsugár, Kocsis Kata

Mesemondás kategória alsó tagozatos korcsoport:
arany minősítés: Füller Borsika Dóra,Varga Léna
ezüst minősítés: Hánka Dávid
bronz minősítés: Kövesdi Kata, Reményi Réka

Vers- és prózamondás kategória felső tagozatos korcsoport:
arany minősítés: Föglein Liza Kató, Varga Panna
ezüst minősítés: Görcsös Ákos
bronz minősítés: Tóth Róbert, Dicső Botond

Vers- és prózamondás kategória középiskolás korcsoport:
arany minősítés: Krémer Franciska, Sili Gergő
ezüst minősítés: Szucsán Etelka Sára, Hordós Kíra
bronz minősítés: Németh Aletta, Lajter Laura
különdíj: Krémer Franciska, Korsós Gergő Zoltán

Tánc kategória:
arany minősítés: Wesley-Da-Capo Alapfokú Művészeti Iskola: „Kezed s kezem közé”, Tehetség Művészeti Iskola Tehetség Táncműhelye: „Hajdúsági pillanatok”, Kocsmár Regina Sára: „egyéni twirling”

ezüst minősítés: Dunaszentgyörgyi Vadrózsa Népi Együttes: „Bogyiszlói táncok”, Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola Táncművészeti Tanszak 6. évfolyam: „Imádság”,Balogh Patrik és Budi Letícia: „Felső-Maros menti táncok”

bronz minősítés: Bátai Vadvirág Cigány Hagyományőrző Tánccsoport: „Borsodi-Szatmári, Felső Maros menti cigány táncok” ,Zsigec Musical: „A tíz perc” (Légy jó mindhalálig), Cseke Borbála: „Say something” – szóló moderntánc

különdíj: Paksi Twirling és Botforgató KSE: Világítóbotos tánc, Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola Táncművészeti Tanszak 3. évfolyam „Tavasz”

Ének-könnyűzenei kategória:
arany minősítés: Kovács Aliz, Büttl Márton, Kiss Virág Gabriella, Klementisz Kitti
ezüst minősítés: Csillag Eleanor, Tass Gergő,Csákvári Nikolett
bronz minősítés: Puskás Zsombor, Lengyel Panna, Papp Kamilla Réka
különdíj: Rikk Róbert, Tóbi Boróka, Gebhardt Bence