Paksi Kompetencia- és Kutatóközpontot hoz létre a Dunaújvárosi Egyetem

Kompetencia- és kutatóközpontot hoz létre a Dunaújvárosi Egyetem. Fotó: uniduna.hu

Kompetencia- és kutatóközpontot hoz létre a Dunaújvárosi Egyetem. Fotó: uniduna.hu

Paksi Kompetencia- és Kutatóközpontot hoz létre a Dunaújvárosi Egyetem a Paks II. beruházáshoz kapcsolódóan. Ennek kapcsán táblát avattak az intézményben és egy stratégiai együttműködési keretmegállapodást írtak alá. Az intézmény anyagvizsgálat és hegesztőképzés, hegesztéstechnológia terén jut szerephez a projektben.

Az egyetem honlapján olvasható összefoglaló szerint az együttműködési keretmegállapodás aláírása után Süli János miniszterelnök arról beszélt, PAKS II. építése során a Dunaújvárosi Egyetem kulcsfontosságú feladatot lát el anyagvizsgálat és hegesztéstechnikai vizsgálatok terén. Különösen fontos lesz a jövőben a megfelelő szintű szakembergárda képzése, mely a Dunaújvárosi Egyetem feladata lesz.

Lenkei István, Paks II. Zrt. vezérigazgatója szintén kiemelte, hogy a Dunaújvárosi Egyetem nagy szerepet játszik Paks II. jövőjében, a megfelelő szintű szakembergárda képzésében, valamint a technológia kidolgozásában, hiszen e téren elengedhetetlen a hegesztési munkálatok célnak megfelelő minősége.

Dr. András István rektor hangsúlyozta, hogy a Dunaújvárosi Egyetem eddigiekben a piaci szereplők igényeinek megfelelően alakította képzéseit, nagy öröm, hogy Paks II. szakembergárdájának képzésében kapott feladatot. Eddigiekben az egyetem végzett hallgatói itt maradnak a régióban, Paks II. megépítésének köszönhetően ez lesz a tendencia a jövőben is.

Dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke a duol.hu-nak beszélt arról, hogy a Paksi Atomerőmű jelenleg az ország villamosenergia-igényének mintegy negyven százalékát állítja elő. Mátrai Erőművel és a kisebb erőművekkel együtt is csak mintegy hetven százalékot biztosítanak a hazai erőművek, ami azt jelenti, hogy Magyarország importra szorul. – Kiemelt programja volt mindenkor az energiahivatalnak, hogy a megfizethetőség és az ellátás biztonsága garantált legyen. Ennek egyik eleme Paks II. fejlesztése – mondta dr. Dorkota Lajos.
-Ha Paks II – reményeim szerint – nyolc év múlva elkezd termelni, akkor Paks I-gyel együtt Magyarországon várhatóan olyan nyolcvanöt-kilencven százalék villamos energiát saját erőből tudunk előállítani, és ha hozzáteszem, hogy az elmúlt években a megújulóenergia-ellátásban, a szél, biomassza ügyben is jelentőset lépett elő Magyarország, akkor szerintem – talán túlzó kijelentésnek tűnik – teljesen el tudjuk majd látni magunkat – összegezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke a beruházás jelentőségét. Hozzátette: olcsó, biztonságos és megfizethető energiát állít elő Paks I és Paks II is, hiszen amióta az első blokkot üzembe helyezték, jelentősen fejlődött a technológia, tehát biztonságos és olcsó energiát tudnak majd előállítani.
Elmondta, hogy képzésben a Dunaújvárosi Egyetemnek fontos szerepet szánnak, de a város is kiemelt projektként tekint Paks II-re. – Ha arra gondolunk, hogy nyolc-, tízezer ember lesz az építkezésnél, ahol közben egy híd is épül Paksnál, akkor látható, hogy a kultúrától a sporton, a szállásokon keresztül fogják igénybe venni a város nyújtotta szolgáltatásokat. Minden szempontból profitálni fog a város – vázolta.