Még idén kereskedelmi üzemben termeli az áramot a Paks II. referenciablokkja Szentpétervár közelében

A Leningrádi Atomerőmű hálózatra kapcsolt reaktora. Fotó: atomenergiainfo.hu

A Leningrádi Atomerőmű hálózatra kapcsolt reaktora. Fotó: atomenergiainfo.huA tervek szerint az idén decemberben már kereskedelmi üzemben megbízhatóan és biztonságosan termeli az áramot a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja – adta hírül az MTI. Mint írják, a Szentpétervártól mintegy 70 kilométerre, a Finn-öböl partján lévő, VVER-1200-as technológiával épült új 1-es és 2-es egységek a Paks II. beruházás mintájául szolgálnak.

Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés főmérnöke, Alekszandr Beljajev magyar újságírók előtt beszélt arról, hogy az elmúlt egy évben sikeresen elvégeztek minden tesztet, a vizsgálatok meggyőzően igazolták, hogy a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja biztonságos, a 60 évre tervezett üzemidő során megbízhatóan, hatékonyan, környezetbarát módon működtethető elektromos áram és hőenergia termelésére.

A Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja 2017 decemberére készült el. A reaktort 2018 márciusában helyezték üzembe, illetve kapcsolták a hálózatra miután próbaüzemben beindították a turbinát és a generátort. A főmérnök tájékoztatása szerint a november végi adatok szerint a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja az észak-nyugat oroszországi egységes energiarendszerbe több mint 2,4 milliárd kilowattóra (kW/h) áramot táplált. Mint hangsúlyozta, a legbiztonságosabb technológiai megoldásokat alkalmazó 3+ generációs blokkot úgy építették meg, hogy az aktív és passzív biztonsági rendszerek védetté teszik a blokkot a külső és belső hatásokkal szemben.

Párhuzamosan épül a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 2-es blokkja, amelyet  a tervek szerint 2020-ban adnak át, és 2021-ben kezdődik a kereskedelmi célú áramtermelés. Erről a szerelési munkákért felelős vezető adott tájékoztatást a magyar újságíróknak. Szavai szerint, a munkákkal az ütemterv szerint haladnak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy rendkívül fontos az erőműépítés előkészítése, ennek részeként a tervezés, mert az elektronikusan és papíralapon egyaránt meglévő tervdokumentáció alapján végzik a munkát.

Az MTI beszámolója szerint az építők egyebek közt bemutatták, hogy a 2-es blokk összes fő berendezése elkészült, így helyére került a zónaolvadék csapda, a reaktortartály, a gőzfejlesztők, a nyomás kompenzátor, beszerelték a fő keringtető szivattyúkat. Elkészültek a primerköri berendezéseket összekötő vezetékrendszer hegesztésével, és készülnek a technológiai rendszer átmosására, amely elengedhetetlen feltétele a blokk fizikai indításának.