Paks II. korszerű, kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és budapesti előadásában ismertette a legszigorúbb európai jogszabályoknak is megfelelő új atomerőművi blokkok klímavédelmi célok elérésében betöltött kulcsszerepét.

Evidencia, hogy olyan blokkok épülnek meg Pakson, amelyek a fukushimai tapasztalatokkal kiegészült uniós elvárásoknak mindenben megfelelnek – mondta el a Magyar Nukleáris Társaság XVII. Nukleáris Technikai Szimpóziumán dr. Aszódi Attila. Ördögh Miklós elnök köszöntőjét követően a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár tartotta a nyitóelőadást a hazai nukleáris szakma képviselőinek kétnapos tanácskozásán, amelyet a nagy érdeklődés miatt Szekszárdon, a Babits Mihály Művelődési Központban rendeznek. Idén százhatvanan regisztráltak a hazai nukleáris szakma képviselőinek tapasztalatcseréjét szolgáló fórumra, amelynek napirendjén ötven előadás szerepel.

A Magyar Nukleáris Társaság idei szimpóziumának kiemelt témái idén: nukleáris technikák, új generációs reaktorok, fúziós technológia, reaktorfizika, termohidraulika, nukleáris biztonság, sugárvédelem, hatósági szabályozás, üzemeltetés, szakember utánpótlás és oktatás, tájékoztatás, valamint az új atomerőmű blokkok létesítése.

Dr. Aszódi Attila előadásában a nukleáris biztonságra vonatkozó jogszabályok irányából közelítette meg a Paks II. projektet. Elmondta, hogy a magyar jogszabályi rendszer az EU által megfogalmazott biztonsági alapelveken, irányelveken alapul, amelyekbe beépítették a fukushimai baleset tapasztalatait. Ennek alkalmazására minden tagország kötelezettséget vállalt.

Az államtitkár kiemelte: mindezek figyelembevételével készült a paksi blokkok megvalósítására vonatkozó fővállalkozói szerződés, ami komplex követelmény- és felelősségrendszert rögzít és garantálja, hogy a hazai igényeknek és elvárásoknak, valamint az európai jogszabályi követelményeknek megfelelő atomerőmű épüljön.

– Elérhető árú villamos energia, ellátásbiztonság, rendszerstabilitás, klímavédelem, az ország szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, vezetékes energiahordozók importjától való függés csökkenése, korszerű, kiemelkedően biztonságos technológia – ezek azok az össztársadalmi előnyök, amelyekért meg kell valósítani a Paks II. projektet – ezt már a Világgazdaság Energiastratégia 2018 című konferenciáján mondta dr. Aszódi Attila.

Hozzátette, jelentős kapacitáshiányra kell számítani, aminek jelei a villamos energia tőzsdei árán már most is látszódnak: míg 2017-ben nagyjából 31, idén már 49 euró/megawattóra körül mozgott az átlagár. Jelentős, árfelverő tényezőtől lehet megszabadulni a szén-dioxid-mentesen működő atomerőművek alkalmazásával. Paks II. évente 19 terawattórányi villamos energiát állít majd elő, ami nagyjából 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszi elkerülhetővé, hiszen az atomerőmű alkalmazása nem jár szén-dioxid kibocsátással, míg ha ugyanennyi villamos energiát széntüzelésű erőműben termelnénk meg, az 17 millió tonna szén-dioxiddal terhelné a légkört.

– Ha nem épülne meg Paks II., akkor a Paksi Atomerőmű jelenlegi négy blokkjának kifutása után fosszilis energiahordozó használatára kellene áttérni, ami hozzávetőleg 36 százalékkal növelné meg Magyarország szén-dioxid-kibocsátását – vázolta a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. (X)

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Fotó: Paks II. Zrt.
Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Fotó: Paks II. Zrt.