Süli János: nincs alternatívája az atomerőmű építésnek

– A klímapolitikai célkitűzéseket atomenergia nélkül nem lehet végrehajtani, az atomerőművek folyamatosan képesek előállítani az ipar és a lakosság számára szükséges áramot – mondta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden (12.05.) Budapesten, a Budapest Energy Summit nemzetközi konferencián.

Az energiaellátás biztonságát, valamint a gazdaságossági és a klímavédelmi szempontokat is figyelembe véve Magyarországnak nincs más alternatívája, mint atomerőmű építése – emelte ki előadásában Süli János. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a kormányzat támogatja a megújuló energiák arányának növelését, a megújuló energiaforrásokkal együttműködve szeretnék megoldani az ország áramellátását.

A tárca nélküli miniszter felidézte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. elemzését, amely szerint 2030-ra a magyar ipari és lakossági felhasználóknak 3500-5000 megawatt közötti hazai plusz kapacitásra lesz szüksége, ez is indokolja a két új paksi blokk megépítését – fejtette ki. A magyar villamosenergia-felhasználás átlagosan 30 százalékát kell importból biztosítani, de vannak időszakok, amikor ennél jóval több behozatalra van szükség – mondta el Süli János. Példaként említette, hogy idén március 2-án regisztrálták a valaha mért legnagyobb hazai áramfogyasztást. Volt olyan időszak is, amikor elérte a villamosenergia-import aránya az 54 százalékot. A gazdaság erősödésével együtt folyamatosan nő az áramszükséglet, ugyanakkor a hazai erőművek többsége elöregedett. A paksi beruházás nélkül Magyarországnak öt-tíz éven belül jelentős ellátási problémái lennének – fogalmazott.

Hozzátette, hasonló a helyzet egész Európában, egyre több nagy erőművet kell majd leállítani, és még nem tudni, mivel pótolják majd a kieső kapacitásokat. A tárca nélküli miniszter kitért arra is: az európai tendenciák azt mutatják, hogy amíg volt felesleg, addig olcsó volt a villamos-energia. Ha azonban a kedvezőtlen körülmények miatt az erőművek nem tudnak megszokott teljesítményen üzemelni, jelentősen felmennek a nagykereskedelmi árak, erre az európai árampiacon idén nyáron is volt példa – hívta fel a figyelmet.
Süli János a paksi beruházás helyzetéről szólva elmondta: a következő, kiemelten fontos lépés a létesítési engedélykérelem megszerzése. Elsődlegesek a biztonsági szempontok, ezt szem előtt tartva kell a tervezést, illetve az engedélyeztetést végrehajtani – jelezte.

Ugyancsak az Energy Summit nemzetközi konferencián hangzott el az is, hogy az innovációs tárca dolgozik azon a nemzeti energiastratégia koncepción, amely felváltja majd a jelenleg hatályban lévőt. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Budapest Energy Summit nemzetközi konferencián elmondta, hogy a koncepcióban azt a célt fogalmazzák meg, hogy tiszta, okos és megfizethető energiát kell biztosítani a magyar fogyasztóknak. Kaderják Péter azt mondta: Magyarország 2030-ra 40 százalékkal tudja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es állapothoz képest, ugyanakkor a kibocsátás csökkentését a gazdasági növekedés fenntartása mellett kívánják végrehajtani. Kiemelten fontosnak nevezte a kormányzati célok közül egyebek mellett az energiatakarékosság, az energiahatékonyság minden formájának ösztönzését, különösen az épület-energetika területén.

Süli János. Fotó: Babai István
Süli János. Fotó: Babai István/korábbi felvétel