Magyarországnak nincs hiteltartozása Oroszország felé az atomerőmű bővítése miatt

Magyarország eddig mintegy 78 millió eurót hívott le az Oroszországgal kötött nemzetközi hitel-megállapodásból a két új paksi atomerőművi blokk megépítéséhez. Ezt az összeget a kedvező pénzpiaci helyzetet kihasználva 2018 májusában teljes egészében előtörlesztette, így jelenleg a paksi hitel miatt nem áll fenn tartozás az orosz fél felé – közölte Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Szél Bernadett kérdésére adott írásos válaszában.

Mint az MTI megírta: a független országgyűlési képviselő kérdezte a tárca nélküli minisztert a paksi bővítésre szánt orosz hitelről. A parlament honlapján szerdán közzétett válaszában Süli János emlékeztetett arra, hogy az előtörlesztésre a hitelszerződés is lehetőséget biztosított.

A tárca nélküli miniszter arról is beszámolt, hogy a hitelből eddig lehívott mintegy 78 millió euró az atomerőmű-építés eddig igazolt 98 millió eurós költségének a 80 százaléka a megállapodásnak megfelelően. A nemzetközi hitelszerződés értelmében az orosz fél által rendelkezésre tartott, de a magyar fél által igénybe nem vett hitelösszeg után 0,25 százalékos rendelkezésre tartási díj esedékes. Magyarországnak 2016-ban 250 ezer euró, 2017-ben 762 500 euró, 2018-ban pedig 334 454 euró értékű rendelkezésre tartási díjat kellett kifizetnie, az előző évre tervezett, de fel nem használt hitelösszeg után a nemzetközi szerződésben rögzített módon és határidővel – olvasható a tárca nélküli miniszter írásos válaszában, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy a 2015-2017 között elvégezhető feladatokra jelentős hatással voltak az Európai Bizottság elhúzódó vizsgálatai.

Süli János miniszter. Paksi Hírnök archív
Süli János miniszter. Paksi Hírnök archív