Tolna megyén is túlmutatnak a lehetőségek

Tolna megyén kívül Bács-Kiskun, Baranya és Somogy megye is profitálhat a paksi atomerőmű bővítéséből. Ennek megvalósulása érdekében kötöttek együttműködési megállapodást az említett megyék vezetői Süli János miniszterrel. A Tolna Megyei Önkormányzat nevében Fehérvári Tamás, a Közgyűlés elnöke írta alá a dokumentumot Siklóson, olvasható a Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal Elnöki Kabinetjének sajtóközleményében.

Fehérvári Tamás büszkén nyilatkozta a sajtó megjelent képviselőinek: Tolna megye kiemelt része lesz az országnak az erőmű bővítése miatt. A projekt lehetőséget teremt a megye további fejlődéséhez, ugyanakkor olyan szintű beruházásról van szó, ami Tolnán is túlmutat – világított rá az elnök, aki szerencsésnek nevezte, hogy a 27,55 milliárd forintnyi TOP forrás mellett a bővítés is fellendülést hoz a gazdaságba.

Süli János paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: már a kezdetektől fogva érdeklődés övezi a fejlesztést. Sokan szeretnének kapcsolódni a projekthez, amire természetesen lehetőség is van, főként a környező megyéknek. Hiszen a mintegy tízezer dolgozó ellátása komoly kihívást jelent Paksnak, ezért szükség van a partnerekre. Közöttük említette többek között az egyetemeket, önkormányzatokat, valamint a szabadidős helyszíneket (például Harkányi Gyógyfürdő).

Az együttműködés arra fókuszál, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás sikere érdekében a felek összehangolják fejlesztéseiket. Megpróbálnak továbbá felkészülni a lehetséges kihívásokra, melyeket közös erővel oldanak majd meg. Az együttműködők egyetértenek abban, hogy a környező megyék vállalkozásai minél nagyobb arányban kapcsolódjanak a projekt megvalósításához.

Fotó: Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal Elnöki Kabinet
Fotó: Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal Elnöki Kabinet