Nyolcmilliárd forint kormányzati támogatás érkezik városfejlesztésre

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

8 milliárd 17 millió forintot bocsát az önkormányzat rendelkezésére városfejlesztési feladatok megvalósítására a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért, és üzeme helyezéséért felelős minisztérium előterjesztése alapján a kormány – tájékoztatta a képviselő-testület tagjait a Magyar Közlönyben december 20-án megjelent kormányhatározatról Szabó Péter polgármester a grémium mai rendkívüli ülésén. Az összegről várhatóan január közepén írják alá a támogatói okiratot.

A megvalósításra kijelölt célok között, melyre az állami támogatás érkezik, szerepel a Gesztenyés út Kishegyi- és Ifjúság utak közötti szakaszának teljes körű felújítása, további belterületi utak, mint az Anna, a Kömlődi, a Völgy, és az Ősz korszerűsítése, valamint tömbbelső-felújítás. A kormányzati forrásból vásárol területet az önkormányzat az új városi sportcsarnok, valamint egy jégcsarnok számára. Emellett előkészítő feladatokra érkezik egy keretösszeg, amit a tulajdonviszonyok rendezésére kell fordítani a Táncsics park és a volt konzervgyár területén. – Ezeken a területeken olyan közfunkciók jelennek majd meg, amelyek a Pakson lakók életét, illetve a város működését könnyítik meg: új oktatási intézmény, kollégium, katasztrófavédelmi laktanya, az új polgármesteri hivatal, valamint a gyógyászati központ új szárnya épül meg a tervek szerint a Táncsics parkban és a volt konzervgyár területén. A tulajdonviszonyok rendezése a fejlesztési folyamat első lépcsője lesz – tájékoztatott Szabó Péter. Paks polgármestere azt is elmondta, hogy a fejlesztések megvalósításához szükséges kiviteli tervek és építési engedélyek rendelkezésre állnak, a beruházások 2019-ben elindulnak.

A rendkívüli ülésén két napirendet tárgyalt a testület. Döntés született arról, hogy a városi rendezvényekhez kapcsolódó közművelődési feladatok ellátására támogatási szerződést köt az önkormányzat a DC Dunakom Zrt.-vel. – A szerződés összege, tartalma a városi rendezvények minőségétől, nagyságától függ majd, a 2019-es rendezvények listája január közepére áll össze, nagy újdonságokra nem kell számítani, a hagyományos és kedvelt városi programokat jövőre is megtartjuk – tudtuk meg a polgármestertől. Arról is döntött a testület, hogy korábbi két határozatát hatályon kívül helyezve új szerződést köt az ázsiós tőkeemelésről az önkormányzat a DC Dunakom Zrt.-vel, könyvvizsgálói észrevétel miatt. Mint arról korábban beszámoltunk, 10 millió forintot kap a cég törzstőkeemelésre, és 138 millió forintot tőketartalékként, melyből városüzemeltetési feladatok hatékony ellátásához szükséges gépeket, eszközöket szereznek be.