Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd decemberben több alkalommal is újabb és újabb villamosenergia-fogyasztási csúcsot regisztrált a MAVIR. A legmagasabb értéket, 6869 MW-ot december 19-én érte el a hazai áramigény.

A tél első hónapja újabb áramfogyasztási csúcsokat hozott Magyarországon. December 6-án, majd december 14-én és 19-én is megdőltek a korábbi rekordok a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatbázisa szerint. A rendszerirányítónál 1955 óta állnak rendelkezésre adatok arra vonatkozóan, mikor mennyi villamos energiát használ az ország.

Egy átlagos téli hétköznapon 125000-140000 MWh közötti országos bruttó teljes napi villamosenergia-felhasználással lehet számolni az időjárástól függően. A napi bruttó csúcsidei rendszerterhelés hétköznapokon 6000-6600 MW között változik. Az ünnepi időszakban jellemzően jóval kisebb az ország áramfelhasználása, hiszen december közepétől gyakorlatilag nem üzemel már a legtöbb gyár és üzem, szabadságot vesznek ki az emberek, a hivatalok, iskolák téli szünetet tartanak, ilyenkor jóval kisebb a rendszerterhelés értéke is (4500-5500 MW).

Így volt ez 2018-ban is. Az ünnep előtt viszont több rekordot is regisztrált a MAVIR, először december 6-án (6843 MW), majd december 14-én (6854 MW) dőlt meg a korábbi csúcs. 2018. december 19-én pedig 6869 MW volt a rendszerterhelés, ami a valaha mért legmagasabb érték. A MAVIR Zrt. azt is közölte, hogy mindig, így kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is biztosítja az előírás szerinti mennyiségű tartalékot, az ellátásbiztonság szintje az előírt hazai és nemzetközi normáknak megfelelő. A tavalyi év rekordját hozó napon, azaz december 19-én 1991 MW-nyi áram importból származott, ami a hazai igények hozzávetőleg egyharmadát, 28,99%-át elégítette ki, ehhez hasonló arányt (28,08%) biztosított a paksi atomerőmű négy blokkja. A további áramszükségletet egyéb – gázt, szént és megújuló forrást használó – erőművek szolgálták ki.

– Az, hogy a paksi atomerőmű egymagában az igények egyharmadát kiszolgálta a tavalyi áramfogyasztási csúcs idején is, jelzi, hogy az atomenergiának döntő szerepe van az ország villamosenergia-ellátásában – emelte ki a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. Mittler István rámutatott, az ellátásbiztonság fenntartása érdekében szükség van a nukleáris kapacitás hosszú távú fennmaradására, azaz a tervezett két atomerőművi blokk megépítésére. Ez szolgálja a klímavédelmi célkitűzéseink teljesítését is. Hozzátette: a nukleáris energiatermelés hazánk számára a leggazdaságosabb energiatermelés jelenleg és a belátható jövőben is.

Az új atomerőmű nemcsak a biztonságos energiaellátás garanciája, hanem a tisztább környezeté is – vázolta Mittler István. Hozzáfűzte: A két új blokk évente mintegy 19 milliárd kilowattóra villamos energiát fog termelni károsanyag-kibocsátás nélkül. Ha nem épülne Paks II., akkor a jelenleg üzemelő négy blokk leállítása után fosszilis energiahordozó használatára kellene áttérni, ami hozzávetőleg 17 millió tonnával (36%-kal) növelné meg Magyarország szén-dioxid-kibocsátását. (X)

Fotó: Paks II. Zrt.
Fotó: Paks II. Zrt.