OAH: biztonságosak az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Fotó: TelePaks

Biztonságosan, az előírásoknak megfelelően üzemeltek tavaly is az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények – fogalmazott az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) évindító sajtótájékoztatóján Fichtinger Gyula főigazgató. Beszámolt róla, hogy a hatóság több mint 1800 ellenőrzést végzett és 1600 engedélyt adott ki a nukleáris létesítményeknek, valamint a kisebb felhasználóknak az elmúlt évben.

A főigazgató kitért a Duna vízhőmérsékletére is. Az mondta: a Duna vizének hőmérséklete környezetvédelmi kérdés, a folyó vízszintje a villamosenergia-termelést befolyásoló tényező. Az atomerőmű biztonsága a tavalyinál szélsőségesebb időjárási viszonyok között is garantált – tette hozzá. – A nukleáris biztonságot a nyári aszályos, forró időjárás nem veszélyeztette, a biztonsági követelményeket a paksi atomerőmű végig betartotta – hangsúlyozta a nukleáris hatóság vezetője.

A nukleáris létesítményekben és a radioaktívhulladék-tárolókban 32 jelentésköteles eseményt vizsgált a hivatal, ezek a nukleáris biztonságot nem érintették. A kisebb engedélyeseknél összesen hét, sugárvédelemmel kapcsolatos esemény hatósági kivizsgálását kellett elvégezni.

A két új blokk építése kapcsán az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) tavaly három felvonulási épület építését engedélyezte a telephelyen, és folyamatban van egy újabb eljárás.

Az új blokkok építési munkálatait létesítési engedély birtokában lehet majd megkezdeni, a kérelem beérkezésére a hivatal felkészült – részletezte a hivatal vezetője. Az engedélykérelem elbírálására maximum 15 hónap áll rendelkezésre. Az OAH nemzetközi nukleáris biztosítéki egyeztetést kezdeményezett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) és az Európai Unió elvárásainak pontosítása, valamint a tervezhető magyar teendők meghatározása érdekében. Az atomenergetikai hivatal intenzív kétoldalú kapcsolatban áll azoknak az országoknak a hatóságaival is, ahol szintén harmadik plusz generációs, orosz tervezésű, nyomottvizes reaktorok építése van folyamatban.

A főigazgató tájékoztatása szerint tavaly lezárult két hazai nukleáris létesítmény, a kiégett kazetták átmeneti tárolója és a paksi atomerőmű tízévenként esedékes időszakos biztonsági felülvizsgálata.

Fichtinger Gyula arról is beszélt, hogy a nemzetközi vizsgálatok során Magyarország jól vizsgázott 2018-ban. A NAÜ szakértői delegációja tavaly azt vizsgálta, hogy a teljes nukleáris hatósági rendszert értékelő 2015-ös misszió javaslatait és észrevételeit hogyan kezelte Magyarország. Azt állapították meg, hogy jelentősek a hatósági rendszer továbbfejlesztésében elért eredmények.