Mekkora lehet a zaj?

Az egyik paksi szórakozóhely miatt szólalt fel egy helyi lakos a tavaly decemberi közmeghallgatáson, mert véleménye szerint a hétvégeken zavaróan zajos a kávézó. Dávid Krisztina, a Paksi Polgármesteri Hivatal építésügyi hatósági és környezetvédelmi ügyintézőjétől megtudtuk, hogy a legtöbb zajjal kapcsolatos bejelentés tavasszal és nyáron érkezik, de télen is előfordul, hogy panaszt tesznek a lakók a környezetükben működő szórakozóhelyek miatt.

– Rendeletben szabályozott, hogy egy-egy zajnak mekkora a hatásterülete. A hatásterületen lévő ingatlanok típusától függ, hogy mekkora lehet a zaj, más vonatkozik a lakóépületekre, és más az egészségügyi vagy az oktatási intézményekre – tudtuk meg Dávid Krisztinától. A hatósági és környezetvédelmi ügyintéző azt is elmondta, hogy az úgynevezett zajforrás üzemeltetőjének, például egy bár, egy fitneszterem, vagy egy zajos gépekkel berendezett üzem tulajdonosának a kötelezettsége, hogy az üzemeltetés megkezdése előtt, illetve változás esetén is meghatároztassa az általa kibocsátható zaj határértékét.

– Ellenőrző mérést abban az esetben végez a hivatal, ha írásos bejelentés érkezik a lakosságtól. Az eljárás során felülvizsgáljuk, hogy az engedélyben meghatározott értéket túllépi-e az adott létesítmény. Ha igen, akkor a zajt kibocsátónak viselnie kell az eljárás költségeit, illetve az esetleges bírságot, vagy korlátoznia kell a tevékenységét valamilyen formában. Ha a vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a létesítmény nem lépi túl az engedélyben meghatározott értéket, a bejelentőnek kell viselnie az eljárás költségét – tájékoztatott Dávid Krisztina. Hozzátette, hogy tapasztalataik szerint a zajproblémákat alapvetően nem a létesítmények, hanem az emberi viselkedés okozza. A szórakozóhelyek esetében a hazafelé tartó illuminált állapotú vendégek hangoskodása zavarhatja a lakosokat, ezért arra kérik a szórakozókat, hogy késő éjszaka legyenek tekintettel a környéken lakó emberekre, illetve a vendéglátóhelyeken felszolgálókat, hogy láthatóan ittas vendégeket ne szolgáljanak ki alkohollal.