Ismertette a FORATOM az idei munkája központi témáit

Az európai nukleáris ipar szervezete, a FORATOM – amelynek a Magyar Atomfórum Egyesület is tagja – vezetői ismertették a szervezet 2019 évi munkájának központi témáit. Rámutattak, az atomenergia megkerülhetetlen a klímavédelemben. Az atomenergia CO2 kibocsátása alacsony és megbízható alapellátást biztosít. Már az Európai Bizottság is megerősítette, hogy a megújulók mellett számítanak az atomenergiára a karbonmentes energiarendszerben, írja közleményében a Magyar Atomfórum Egyesület. Ebben az is szerepel, hogy a FORATOM idén három témára koncentrál:

Klímaváltozás: A nukleáris ipar továbbra is részt vesz a széndioxid-kibocsátáscsökkentési programokban, bemutatva, hogyan segíti az atomenergia a célok elérését, mialatt ott és akkor biztosítja a megfizethető villamos energiát, ahol, és amikor erre szükség van.

Fenntarthatóság: A FORATOM szerint a fenntarthatósági döntéseknek a teljes termelési ciklust jellemző objektív kritériumokra (pl. földterület használata, a nyersanyagok elérhetősége és a légkörszennyezés) kell támaszkodni, s nem előítéletekre. Ebben az atomenergia előnye, hogy nem igényel nagy földterületet, sem nagy mennyiségű nyersanyagot működéséhez.

Munkahelyek: A FORATOM hangsúlyozza, hogy az európai nukleáris ipar sok munkahelyet tart fenn. E témában átfogó tanulmány készül. A magasan képzett munkaerő megtartása érdekében széleskörű összefogással szeretnék a fiatal generációt bevonni az atomenergetikába. (forrás: MTI)

A kép illusztráció. Fotó: www.mvm.hu
A kép illusztráció. Fotó: www.mvm.hu