Közel hatvanezer látogatója volt 2018-ban a Paks II. országjáró kiállításának

Tartalmas évet hagyott maga mögött a Paks II. Atomerőmű Zrt. tájékoztató kamionja: mintegy hatvanezer látogatót fogadott 2018-ban. Nyolc fesztivált járt meg az interaktív kiállítás amellett, hogy Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megye nagyobb településeit és több budapesti kerületet is felkeresett – tájékoztatott Mittler István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

Fotó: Paks II. Zrt.
Fotó: Paks II. Zrt.

A zalai megyeszékhelyen, Zalaegerszegen kezdte az elmúlt évet a 2017 júniusára külsejében és tartalmában is megújult tájékoztató kamion. A Paks II. Atomerőmű Zrt. mobil kiállítása a legfontosabb információkat viszi házhoz az atomenergia biztonságos és klímabarát felhasználásáról, a Paksi Atomerőmű hazai energiatermelésben betöltött kiemelt szerepéről, illetve a két új atomerőművi blokk létesítéséről korszerű, interaktív tálalásban.

2018 első negyedévében Zala után Vas és Győr-Moson-Sopron megye nagyobb településeit járta végig a jármű, majd – ahogyan a korábbi években is – fesztiválokat keresett fel, hagyományosan részt vett a Csabai Kolbászfesztiválon, az őszi-téli időszakban pedig Budapest kerületeiben állomásozott. 2018-ban közel hatvanezer látogatója volt a nemzetközi elismerést is elnyert mobil kiállításnak. A tárlat külön meghívásnak eleget téve ott volt a Kaposvári Klímanapon, a Budapesti PlayIT Show-n, de két alkalommal haza is tért, aminek eredménye a történetének egyik rekordja is: Pakson, a Város napján közel 1500 látogatót fogadott.

2018-ban nyolc nagy magyarországi zenei és kulturális fesztivál szerepelt a kiállítás menetrendjén. Ezeken a fesztiválokon a kamion mellett kialakított Energiasziget is várta az érdeklődőket, akiknek kényelmét, szórakozását babzsákok, függőágyak, mobil telefontöltők, játéklehetőségek szolgálták. A legnagyobb látogatottsága a Sziget Fesztiválon volt a Paks II. Atomerőmű Zrt. tájékoztató járművének, ott majdnem 3500 vendége volt, míg a napi csúcs a fesztiválok tekintetében a VOLT-hoz köthető, ahol volt olyan nap, amikor több mint 700 látogatót fogadott a mobil kiállítás.

– Kiemelt figyelmet szentel a Paks II. Atomerőmű Zrt. annak, hogy a fiatal felnőttek, azaz a felsőoktatásban tanuló korosztály is ismeretekhez jusson a jövőjük szempontjából fontos beruházásról, ezért állomásozik a tájékoztató jármű nyaranta a legnagyobb hazai fesztiválokon. A tapasztalatok azt jelzik, hogy ez a generáció különösen nyitott a korszerű technológia, innováció iránt – fogalmazott Mittler István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

Mittler István kiemelte, hogy azok, akik megfordulnak a kiállításon, betekintést nyerhetnek a Paks II. projekt eddigi eredményeibe, tájékozódhatnak a beruházás jelentőségéről, társadalmi, gazdasági és környezeti hatásairól. A vendégek fotókat láthatnak a projekt eddigi mérföldköveiről, eseményeiről, kisfilmek révén megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, valamint virtuális sétát tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben.

Fotó: Paks II. Zrt.
Fotó: Paks II. Zrt.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója emlékeztetett rá, hogy a kamion 2018-ban szakmai elismerésben részesült: az Atomexpo Awards nemzetközi pályázat társadalmi kommunikáció kategóriájának döntőjébe került, ahol oklevéllel ismerték el a kiállítást. A nukleáris kommunikáció területén dolgozó szakembereknek novemberben lehetőségük nyílt arra, hogy személyesen felkeressék a díjazott kommunikációs eszközt egy WANO-val (Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége) közösen, Pakson rendezett nemzetközi konferencia keretében. (X)