A végére elfogyott a lendület

Szombathelyen lépett pályára bajnoki mérkőzésen az Atomerőmű SE NB I/A-s férfi kosárlabdacsapata. Az influenzától legyengült Medve Máté, és a gerincproblémákkal küzdő Horváth Kristóf nem volt bevethető állapotban.

Az elején felváltva estek a kosarak, bő három perc elteltével Henton triplája után 7-7-et mutatott az eredményjelző. Ezután négy büntetőt is értékesítettek a hazaiak, majd egy közeli is utat talált a gyűrűbe, 13-7-re módosult az állás. Ebben az időszakban rendre kimaradtak a paksi helyzetek, nyolc ponttal lépett el a Falco. A hosszú gólcsendet Jevtovic büntetője törte meg, négy perc harminchét másodpercet kellett rá várni. Ruják közelije után öt pontra csökkent a különbség, de ismét rossz passzok követték egymást, és a hazaiak újabb büntetőkkel növelték előnyüket.

A második negyed eleje még rosszabbul indult, Faust zsákolásán kívül csak hazai találatok születtek, három perc elteltével 10-2-es szombathelyi széria után időt kért az ASE. A következő percekben nem sok változás történt, a hazaiak biztosan tartották előnyüket, a paksi játékosok pedig képtelenek voltak a gyűrűbe találni. Két perccel a vége előtt 34-19-nél ismét magához hívta a játékosokat Schmidt Béla. Faust egy triplát, majd két büntetőt is értékesített, a vendéglátók viszont kihagyták a helyzeteiket, tíz pontra csökkent a hátrány a huszadik perc végére. A kevés találatra a magyarázat, hogy a kétpontosokat 37,5%, a triplákat 15,5%, a büntetőket pedig 66,5%-os hatékonysággal dobták a paksi fiúk.

A nagyszünet után nagyon jól kezdett az ASE, Faust, Kovács és Norfleet révén egy 10-0-s rohammal kiegyenlített. A következő percekben fej fej mellett haladtak a csapatok, az ASE többször a vezetést is átvette, két és fél perccel a negyed vége előtt Eilingsfeld triplája után 48-49-et mutatott az eredményjelző. Az utolsó percekben a Falco célzott pontosabban, és négy ponttal ellépett. Az ASE a harmadik negyedben több pontot dobott, mint az első félidőben.

Az utolsó tíz perc elején nem sikerült befogni a Falcot, minden paksi pontra érkezett a válasz. Állandósult a hat pont körüli hazai előny, nem volt, aki megtolta volna a csapat „szekerét”, nem működött már úgy a védekezés, mint a harmadik negyedben. Az utolsó másfél percben már fault kényszerben volt az ASE, de a hazaiak nem hibáztak, és a végére elléptek.

FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY-ATOMERŐMŰ SE 83-72 (17-10, 17-14, 21-27, 28-21).

A paksi csapatból Faust 18, Jevtovic 16, Henton 11, Kovács, Norfleet, és Eilingsfeld 7-7, Trajkovski 2 pontot szerzett.

Schmidt Béla: Az első félidőben a védekezésünk még úgy-ahogy jól működött, ekkor a pontszerzéssel voltak gondjaink. A nagyszünet után két perc alatt egyenlítettünk, és sokáig ott voltunk a nyakukon. Ez azonban felemésztette az energiánkat, és a végén elég volt néhány rossz dobás ahhoz, hogy elmenjen a meccs.

A kép illusztráció. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A kép illusztráció. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök